«Намалювали прапорець фломастерами, а потім скрізь сльози довелося спалити, бо страшно»: День Незалежності в окупації

День Незалежності України співпав із півріччям повномасштабної війни росії проти України. Наша нація продемонструвала всьому світові незламність та вміння боротись за своє не лише на полі бою, а й в тилу ворога, де також, хоча і потайки, святкують головне свято країни.

«Намалювали прапорець фломастерами, а потім скрізь сльози довелося спалити, бо страшно»: День Незалежності в окупації

«Після обшуку в мене не лишилось жодного прапора: їх конфіскували рашисти, як заборонену символіку. Вчора з дружиною взяли онучки фломастери і намалювали собі на аркуші прапорець. Як діти малі — малюємо, а сльози капають, — розповідає власне джерело «Вчасно» на окупованій території Луганщини. — Сидимо, як в кіно бачили: вікна завішані, двері зачинено. Аби ніхто не побачив і не здав русакам. Страшно до такого стану, що після того, як намалювали прапорець та випили за нього по 50 грамів медівки — спалили».

Людям із патріотичною душею доводиться перетворювати своє життя на його жалюгідну подобу: мовчати, коли хочеться виговоритись, підбирати слова, спостерігати за співрозмовником та ретельно слідкувати за оточенням, адже серед колишніх товаришів вже сьогодні може бути інформатор росіян.

Українці на окупованих територіях вигадують своєрідні шифри, аби привітати один одного телефоном, бо тотальний контроль з боку росіян не дає змоги довіряти захищеності мобільного зв'язку від прослуховувань.

«Знаєш, живемо як в якомусь детективі. Сусідові показав тризуб пальцями, як Чорновол. Той посміхнувся, все зрозумів, але як навіжений крикнув на пів вулиці: «Три немає. Бери дві». А як ми родичам телефонували в село неподалік? Привітати із Днем Незалежності України по «Лугакому» страшно. Про огірки-курей поговорили, помовчали, а брат мені і каже «Ну давай вже вітай і мамку із Днем Народження. Ти ж до цього дзвонив?». Так і живемо», — резюмує джерело.

За інформацією від джерел, в День Державного прапора та в День Незалежності на новоокупованих територіях Луганщини посилено контроль громадського порядку. Будь-які прояви проукраїнських настроїв з нагоди свят каратимуться відповідно до беззаконня «лнр».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev