«Неможливо дивитися, як на операційному столі зупиняються дитячі серця», - у Кураховому медсестра 38 років рятує життя людей

Кожен день цієї жахливої війни доводить, що синонім до “український медик” — мужність та сміливість. Тому світ має знати про тих, хто невпинно рятує життя. Сьогодні своєю власною історією поділилася операційна медсестра Людмила Теряєва.

Людмила Теряєва вже 38 років працює медсестрою. Зараз вона допомагає рятувати життя людей у травматологічному відділенні Курахівської міської лікарні на Донеччині.

«Для мене від 24 лютого не так щоб багато чого змінилося. Війна прийшла до нас ще у 2015 році. Тоді були бої за Красногорівку та Мар’їнку. Українська армія взяла ці міста під свій контроль, а місцеву районну лікарню з Красногорівки евакуювали до сусіднього Курахового. Всі ці сім років я їжджу на роботу 25 кілометрів.

За останні роки було значно менше поранених. Усі думали: ще трохи — і війна от-от закінчиться.

Але 24-го життя знову пішло шкереберть: до лікарні почали привозити десятки поранених цивільних. На тлі повномасштабної війни частина лікарів евакуювалися, частина — звільнилися.

Залишилися тільки ті відчайдушні та сміливі, які працюють і сьогодні. 

Але насправді рук не вистачає: замість шести медсестер нас працює троє. А операційна сестра небагато може зробити без хірурга.

Я 38 років працюю медсестрою. Вісім із них наша лікарня розташована у прифронтовій зоні Донецької області. За цей час я бачила багато, але коли в тебе на операційному столі лежить шестирічна дівчинка і запитує: «Я не помру?», а потім у неї зупиняється серце…»Ми почали працювати змінами по 24 години — в операційній та відділенні

Неабияк багато поранених привозили спочатку з Волновахи, потім із Мар’їнки. І знову — найбільше шкода дітей.

Якось до нас привезли хлопчика. Він відніс літній сусідці сніданок, а щойно відійшов від неї на кілька кроків – у будинок прилетів снаряд.

Бабуся загинула, а хлопчик, увесь в осколках, потрапив до нас. Йому два пальчики на правій руці відірвало.

Коли волонтери привезли йому солодощі, він подивився на цю гору цукерок і каже: «Мені нічого не потрібно, лише б пальчики були».

Того ж дня оперували шестирічну дівчинку. Мама у сльозах, і так просила зберегти ніжку

Але операція була складною, зачепило ще внутрішні органи. Ця дівчинка лежала на столі та весь час запитувала: «Я не помру?».

І тут у неї зупиняється серце. Почали відкачувати. Десять, 20, 30 хвилин... А в голові це її запитання: «Я не помру?».

Це неможливо описати словами. Я досі не можу дивитись, як на операційному столі зупиняються дитячі серця

Її реанімували 40 хвилин. Коли надія зовсім зникла, на моніторі з’явилася лінія пульсу. На це неможливо було дивитися без сліз. Дівчинка вижила. Коли прийшла до тями, її евакуювали у Дніпро.

Скільки років я не би працювала – навіть на лінії фронту, – щоразу переживаєш за кожного – як за себе, як за свою рідну дитину.

Всіх шкода. Ніхто з нас не розуміє, чому страждають невинні діти. Для такої роботи потрібно мати сталеві нерви.

На сайті проєкту «Дякуємо серцем» кожен лікар зможе поділитися власною історією або ж розповісти приклад відважності колег, які за будь-яких умов продовжують рятувати життя та здоров'я українців. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev