Окупанти «тактично перетасовують» свої підрозділи на Сході: думка військового експерта щодо планів ворога

Подекуди на Донбасі противник намагається максимально розтягнути фронт свого наступу: розбір поточної ситуації в районах Сватового, Старобільська та Бахмута. 

Окупанти «тактично перетасовують» свої підрозділи на Сході: думка військового експерта щодо планів ворога / колаж з фото з відкритих джерел та deepstatemap.live

На Старобільському напрямку командування військ противника здійснює низку кроків, спрямованих на оптимізацію оперативної побудови своїх військ (ОК «Захід»), а також підвищення рівня ефективності дій своїх частин та підрозділів у ході проведення атакуючих оборонних дій на зазначеному напрямку, повідомляє Костянтин Машовець, військовий оглядач групи «Інформаційний супротив». 

За повідомленням Машовця командний пункт 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу переміщається з району с. Рогове та розгортається в районі с. Данилівка – Новодеркул Луганської області. Це означає, що противник прагне забезпечити стійкість і безперервність управління військами в умовах цілком ймовірного здійснення по його пунктам управління ефективного вогневого впливу далекобійними засобами ураження з боку ЗСУ. Експерт припускає, що на їх місце розташування буде переміщено органи управління 1-ї гвардійської танкової армії, які здійснюють оперативне управління певним комплектом військ цієї армії, який сьогодні оперує на Старобільському напрямку.

Скріншот: deepstatemap.live Скріншот: deepstatemap.live

Триває перегрупування батальйонно-тактичних груп з оперативно-тактичного резерву армії до першої лінії. За всіма ознаками, припускає Машовець, після перегрупування мотострілкові підрозділи окупаційної армії будуть використані в районі Сватового або Червонопопівки — ймовірно, їх відправлять знову «брати» Макіївку. 

На тому самому напрямку «спливли» і інші підготовлені резерви зі складу мотострілків та танкістів, які протягом декількох місяців готувались на білоруських полігонах, та завантаження яких бачила українська військова розвідка минулого тижня у Білорусі. 

«Група «Інформаційного супротиву» вже виявила в районі Покровського на Куп’янському напрямку, куди вони явно потрапили через Троїцьке. Крім того, трохи на південь у районі околиць Коломийчихи «колег» з окупаційної армії посилив підрозділ БАРСу. Не думаю, що командування військ противника вважає ситуацію в районі Сватового та на ділянці по Осколу, яка примикає до державного кордону України, настільки критичною для себе, що намагається створити для напрямку на Нижню Дуванку окрему тактовну групу з 6-7 посилених батальйонів», — пише експерт. 

Намагаючись продовжувати атакувати передові позиції ЗСУ у бік Лимана та річки Чорний Жеребець, а саме за напрямками Площанка – Макіївка, Червонопопівка – Невське та Кремінна – Дубравне, командування військ противника одночасно намагається посилити тиск ще й додатковими силами та засобами. У зв'язку з цим Машовець акцентує, що нові підрозділи замість Лиманського напрямку заїхали на напрямок Бахмуту, що не є випадковим, адже там вже знаходяться підрозділи росіян разом з «вагнерівцями», які вже на повну втягнулись в бої за Соледар та Бахмут. 

Скріншот: deepstatemap.live Скріншот: deepstatemap.live

«Протягом останніх двох діб противник намагається максимально розтягнути фронт свого наступу в районі Бахмут – Соледар у бік флангів, а для цього потрібні додаткові сили та засоби. Швидше за все, нарощування зусиль за рахунок десантних батальйонів вважається командуванням противника якоюсь "страховкою" від гіпотетичної невдачі в районі цих населених пунктів», — зазначає Костянтин Машовець. 

Додамо, що OSINT-аналітик під ніком Def Mon вважає, що у Луганській області ЗСУ, як і раніше, володіють ініціативою на Кремінсько-Сватівській ділянці, сили ж росіян в основному обороняються. Найбільш активними районами, за словами аналітика, є північний захід від Сватового, а також північний захід та південний захід від Кремінної. Експерт вважає, що Червонопопівка є ключем для ЗСУ, аби взяти Кремінну.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev