П`ять місяців чекаю на гроші: помилки, через які переселенцям затримують виплати

Існують кілька видів помилок, через які переселенцям затримують виплати.

Іюстративне фото з відкритих джерел

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини розповіли про найтиповіші помилки, через які переселенці не можуть дочекатися обіцяних виплат.

«Задвоєння» заявки

Типова проблема, з якою стикаються переселенці по всій Україні незалежно від регіону, це так зване «задвоєння» заявки, коли система просто «відкидає» людину з реєстру на виплати.

Такі ситуації виникають, коли, наприклад, людина стає на облік ВПО в Центрі надання адмінпослуг, але для більшої впевненості вирішує також подати заявку через Портал «Дія». 

Або, коли людина спробувала зареєструватися самостійно в «Дії» і вважає, що в неї щось не так вийшло, тому відправляється особисто в управління соцзахисту та подає заяву про реєстрацію на облік ВПО. В результаті «задвоєння» цього процесу, фахівці соцзахисту змушені в ручному режимі виправляти помилку в даних про особу. Але відбувається це все не швидко та має бути вчасно виявлено.

Що робити, коли заява про виплати зависла «в обробці»?

Юристам УГСПЛ часто доводиться стикатися з іншою проблемою: коли внутрішньо переміщені особи подавали заяви через портал «Дія» до 30 квітня 2022 року, але так і не отримали допомогу: 

В цій ситуації заявка весь час мала статус «в обробці». Через технічні помилки та перевантаження системи інформація просто губилась десь між інформаційним порталом одного міністерства та реєстром отримувачів допомоги іншого. Тепер такі особи мають додатково звернутися із заявою до органу соцзахисту населення та отримати виплату. Відповідне рішення уряд прийняв  на засіданні 19 серпня 2022 року. 

Тож для отримання допомоги людина повинна все ж таки завітати до органу соцзахисту населення та написати заяву на виплати. Також треба додатково подати інформацію, збережену на носіях, що підтверджує факт подання заяви через застосунок «Дія» (скріншот про реєстрацію). Допомогу мають призначити  протягом 10 робочих днів з моменту надходження заяви.  Важлива умова – це можна зробити лише до 1 жовтня 2022 року.

Звернутися по безоплатну допомогу ви можете до юристів УГСПЛ в таких приймальнях: https://bit.ly/2wCmfSO

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev