Пережив окупацію та контузію: ведмедя із Ямпольського зоопарку евакуювали за кордон до нового життя

Ведмедя на кличку Ямпіль вивезли зі зруйнованого зоопарку на Донеччині до Луцька. Він пройшов реабілітацію і зараз знаходиться у Бельгії. Наступного року його евакуюють на постійний прихисток до шотландського зоопарку.

Ямпіль/ Фото CNN

Від російських загарбників страждають не тільки люди, а й тварини. Вони теж гинуть, лишаються домівок і своїх господарів. Через війну чимало зоопарків втратили свої підопічних. Зокрема, це торкнулося Ямпольського зоопарку, який п’ять місяців був під окупацією.


Із звіринця вдалося врятувати азійського чорного ведмедя. Його знайшли українські військові. Тварина отримала струс мозку через снаряд, який розірвався неподалік. Ведмідь був одним із небагатьох, хто залишився живим, адже за словами українських воїнів, майже всі з 200 тварин у зоопарку були вбиті.

Щоб вивезти ведмедя, військові звернулися до волонтерів, а ті — до Луцького зоопарку.

«Мені зателефонувала волонтерка з проханням прихистити ведмедя, — розповідала очільниця зоопарку Людмила Денисенко. — Я скоординувала усіх залучений у „спецоперації“, і завдяки центру порятунку диких тварин ведмедя забрали із Донеччини».

Врятований ведмідь отримав кличку — Ямпіль. Спочатку його лікували від контузії та інших отриманих травм в Україні. Нині його евакуювали за кордон.

«Там його зможуть краще реабілітувати та забезпечити гідні умови проживання. Адже війна з росією поставила українські зоопарки на межу виживання. І їхнє основне завдання — забезпечити гідні умови утриманням наявним колекціям», — додала Денисенко.

Евакуація ведмедя/ Фото: Луцький зоопарк

Евакуація ведмедя/ Фото: Луцький зоопарк

Ведмедя евакуювали до Бельгії. Зараз він там, проте планується, що Ямпіль буде транспортований до Шотландії на початку 2024 року. Там на нього чекає «нове життя», адже зоопарк «Five Sisters» у Шотландії погодився взяти його під опіку. Зараз зоопарк збирає кошти на облаштування місця для Ямполя, повідомляє видання CNN.

«Щоб це стало можливим, нам потрібна ваша допомога. Зробивши пожертву сьогодні, ви допоможете команді зоопарку Five Sisters Zoo створити ідеальний дім для неймовірного ведмедя. Для нового вольєра знадобляться близько 200 тисяч фунтів стерлінгів», — йдеться на сайті зоопарку.

Щоб облаштували для ведмедя хороші умови, головний ветеринар шотландського зоопарку нещодавно відвідав Ямполя.

«Ми хочемо бути впевненими, що той вольєр, який ми будуємо для нього у Шотландії, задовольнить його потреби, — каже Ромен Піцці. — Умови будуть підлаштовані для нього, залежно від того, через яку травму він пройшов. Ямпіль — це ніжний ведмідь. Сподіваюся, що співробітники зоопарку зможуть дати йому хороше життя, і він стане щасливим».

Фото: Луцький зоопарк


Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev