Політична імпотенція путіна та причина майбутніх бунтів росіян: думки експертів щодо мобілізації в рф

Російська армія зараз уже перебуває у критичній ситуації через відсутність повноцінної компенсації втрат, яких вона зазнає в Україні. І непомітно для себе рф насправді «проскочила» пік своїх можливостей по мобілізації.

Політична імпотенція путіна та причина майбутніх бунтів: думки експертів щодо мобілізації у росії / фото: Твіттер та ГШ ЗСУ

Президент росії володимир путін вранці 21 вересня у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію громадян країни.

За словами путіна, призову підлягатимуть громадяни, які перебувають у запасі, вони проходитимуть додаткову підготовку з урахуванням війни в Україні. 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов назвав оголошення часткової мобілізації в росії планом володимира путіна з утилізації громадян російської федерації

«Щодо останніх заяв. План Путіна "Бермудський трикутник" – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в’язниця – ПВК "Вагнер". Далі: український фронт – ліквідація – "Біла лада"», — написав Данілов у Твіттері.

Військово-політичний оглядач «Інформаційного спротиву» Олександр Коваленко у своєму Телеграмі називає такі дії очільника кремля «напівзаходами політичного імпотента»:

Мобілізація зеків росії не допомогла Мобілізація зеків росії не допомогла «Російська армія зараз перебуває у критичній ситуації через відсутність повноцінної компенсації втрат, які вона зазнає в Україні. Прихована мобілізація добровольців не допомагає, зеки, яких збирають по виправних колоніях, так само не вирішили питання.

І ось, усі вже більше місяця говорять про оголошення війни та загальну мобілізацію, а нічого не відбувається. З'являється анонс звернення путіна до "нації" та експерти, особливо російські, пожвавлюються — ось воно, ось зараз буде! Проте, не встиг з'явитися анонс, як у Московської біржі і так виснажені акції російських компаній вирушили у жорстке піке.

Проте путін учора не виступив. Щось пішло не так? Текст документа не підійшов?

А сьогодні вранці президент росії оголошує часткову, а не загальну мобілізацію в країні. Часткову мобілізацію, яка так само не вирішить жодних проблем російської армії. Ані кількісних, ані професійних, жодних. А навіть більшою мірою їх додасть. Адже так чи інакше, а це буде примусова форма мобілізації. А там, де примус, завжди знаходиться місце непокорі.

Не відразу. Поступово. Але в стрічках новин російських ЗМІ з'являтимуться повідомлення про відмовників у рамках часткової мобілізації. Відмовниках, дезертирах та, що найголовніше  — бунтах. Бунтах, на рівні підрозділу чи навіть військової частини.

Тобто, лише одним розчерком пера путін не вирішив жодної проблеми, а створив передумови для десятка нових».

Натомість експерт Defense Express Іван Киричевський на своїй сторінці у Фейсбуці висловив думку, що росія насправді «проскочила» пік своїх можливостей по мобілізації для збільшення регулярної армії.

Він зазначає, що мобілізація — це не просто історія про те, скільки людей вдалось набрати в армію. Це питання і про те, кого ж ними поставлять командувати, і чи вдасться набрану масу людей перетворити на нові підрозділи чи «влити» в уже існуючі.

У випадку із ЗСУ — збільшення чисельності в декілька разів пройшло лінійно та успішно, «сигналів» про нестачу офіцерського та унтер-офіцерського складу на цей раз не було.

«А от рашистів ситуація виглядає рівно навпаки, ми просто багато чого пропустили.

1. Наприклад, цьогоріч в армію рф набирали не тільки за контрактом в рамках «прихованої мобілізації», але й призов строковиків весною теж відбувався (ворожі джерела говорять про близько 80 тисяч набраних призовників).

Чому росіянам цього виявилось «недостатньо» для покриття поточних втрат — питання відкрите. Просто нагадаю, що за останні декілька тижнів припинило своє існування мінімум 2 полки десантно-штурмових військ та сумнозвісна 64-та мотострілецька бригада армії рф.

росія несе втрати в Україні / ілюстративне фото: Олексій Кашпоровський росія несе втрати в Україні / ілюстративне фото: Олексій Кашпоровський

Тема примусової мобілізації на тимчасово окупованому Донбасі, через яку «пройшло» мінімум 100 тисяч — лишається нерозкритою із-за нестачі даних. Але тут варто пам’ятати, що так звані «1-ий та 2-ий армійські корпуси» так званих «ОРДЛО» — це теж по факту кадрова армія рф, бо ці два «армійські корпуси» підпорядковувались 58-ій армії Південного військового округу.

2. Справжня причина ажіотажу з новин про перекидання нового 3-го армійського корпусу росіян на фронт проти ЗСУ — рф усього за 5 місяців набрала до 12 тисяч «багнетів», звела їх у дивізію складом в 4 полки та в 1 окрему бригаду, поставила у стрій відповідну кількість техніки та озброєння, і звела усе в з’єднання рівня «армійський корпус».

Для порівняння — росіянам не вистачило всього «мирного» 2021 року, щоб остаточно завершити формування 11-го армійського корпусу в Калінінградському анклаві.

На кінець минулого року цей 11-ий АК мав усього 9 тисяч «багнетів» в складі дивізії на 3 неповні полки та в складі окремого мотострілецького полку без танкового батальйону.

А якщо уважніше попрацювати з деякими відкритими джерелами даних, то побачимо, що і в «мирний час» в армію рф на контракт набирали абикого, і навчали абияк. І з жорстокістю дідівщини були свої проблеми навіть у тих дивізіях, що формувались спеціально для війни проти України. Просто «сурковський» стиль роботи кремля з медіа дозволяв ці всі випадки «заговорити» та зробити непомітними для широкої публіки.

До армії набирають абикого / ілюстративне фото з відкритих джерел До армії набирають абикого / ілюстративне фото з відкритих джерел

3. Репресії та погрози в армії рф були навіть і до лютого 2022 року, просто цей момент лишався якби «за лаштунками».

Наприклад, в структурі російської армії цілком існує собі «військова поліція», для якої власне й купувались ці всі бронемашини типів «Рысь» і «Тайфун-К». Росіяни активно використовували це формування для війни у Сирії. Але так як «військова поліція» армії рф цілком собі забезпечена поліцейськими щитами та кийками, ймовірно, рядових «солдатушек» теж доводилось лупцювати.

Або ж — останні декілька років російські ЗМІ доволі активно писали про найбільш гучні випадки, коли прокуратура «вішала» втрату бойової техніки під час навчань на контрактників чи офіцерів. Серйозно — були випадки, коли під час навчань згоряв БТР або раптом розбивався новітній Су-30, і «збитки державі» в декілька мільйонів чи десятки мільйонів рублів прокуратура успішно «вішала» на солдатів чи офіцерів. І сума збитків така, що до кінця життя не розрахуєшся».

За його словами, уже є підстави припускати, що репресії та погрози в армії рф і так застосовувались занадто широко, тому нові репресивні заходи кремля насправді можуть й не спрацювати.

Врешті, мало просто набрати людей у військо, їх потрібно чимось озброювати. Снаряди уже доводиться економити. Більш того, з кількістю танків у росіян теж починаються проблеми. За два тижні контрнаступу армія рф втратила близько 300 танків, для поповнення втрат окупанти почали знімати з консервації навіть Т-90, але таких танків усього на зберіганні було 200 одиниць.

Тобто армія рф вже втрачає танки швидше, аніж може поповнювати втрати.

«Згадані вище «1-ий та 2-ий армійські корпуси» на окупованому Донбасі й так озброювались за «остаточним принципом». Інакше б там не виникали древні гаубиці Д-1, «кустарні» БМП на шасі МТ-ЛБ і особливо ось цей «сон разума» під позначенням РСЗВ «Чебурашка». І навряд чи проведення «референдумів» цю ситуацію бодай якось змінить.

Так, це цілком «робоча» стратегія для кремля — в новому етапі війни робити ставку саме на нерегулярні формування, як то ПВК «Вагнера» із набраними зеками чи регіональні «добровольчі батальйони».

Так, застосування такого формату «гарматного м’яса» від рф може «відтягнути» час нашої Перемоги.

Але нерегулярне архаїчне військо завжди програє регулярній модерній армії (тобто ЗСУ).

Тому кінець для Кремля буде кривавим та жахливим, а росія звалиться в настільки глибоку «демографічну яму», що їй остаточно доведеться забути про мем «бабы еще нарожают», — впевнений експерт.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev