Пошкоджена партизанами залізниця, відсутність пенсій та гуманітарки: реалії життя окупованої Сватівщини

Сватівщина справляється з життям в окупації, поступово звикаючи до утисків, нестачі їжі та ліків, залякувань та грабунків. Проте партизанський рух дає впевненість — у регіоні не хочуть коритись рашистам та чекають на Україну.

Пошкоджена партизанами залізниця, відсутність пенсій та гуманітарки: реалії життя окупованої Сватівщини

«Поїзди другий день — всьо! Автоматику під Сватовим партизани пошкодили. Фахівців нема для відновлення. А сама колія ціла, навіть шлагбауми покрасили… та це на швидкість не впливає», — радісно повідомляє «Вчасно» власне джерело на окупованій території.

За інформацією очільника області Сергія Гайдая, невідомі патріоти дійсно спалили розподільчу коробку, яка керує світлофорами, переїздами, також від неї залежить і саме живлення залізниці. Раніше, зокрема і цю ділянку залізниці, окупанти використовували для підвезення боєприпасів на фронт. Тим часом у селах Сватівщини меншає воєнізованих патрулів бойовиків та «народних міліціонерів».

«На селі за тиждень був лише один патруль… Бо патрулювати вже нікому», — ділиться джерело.

Паралельно успіхам України та поразками російської сторони цивільне населення впевнено бідніє.

«У місцевих «ждунів» радість потихеньку зникає. Пенсій обіцяних нема. Сватівський пенсійний фонд не приймає мешканців інших районів. Кажуть, чекати, допоки почне працювати в Кремінній. А там бажаючих поновлювати роботу немає. Люди без грошей 5 місяців. Гуманітарки теж нема… Востаннє давали два місяці тому і на 9 травня дітям війни. У травні ще діточкам давали підгузки. Видавали прокладки і харчі. Безкоштовний хліб був у Сватовому на базарі для біженців до червня. Вже немає. Нагодували...», — інформує джерело.

Фермери досі потерпають від рейдерства з боку окупантів.

«Фермери не знають, що робити з зерном: засвітишся — зразу забирають... Не надаси звіт — знову ж заберуть. Роздрібна ціна на зерно в гривнях — шість тисяч за тонну пшениці і п’ять тисяч за тону ячменю. Гуртова ще нижча. Паї людям не роздають, чекають, що «влада» навидумує», — коментує чоловік.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev