Росіяни змінюють тактику ракетних обстрілів України: думка військового експерта

Російська армія може готувати масовану ракетну атаку по Україні 24 серпня.  

Ілюстративне фото: Депо

Російське командування шукає шляхи підвищення ефективності застосування по території України ракетного озброєння, що залишилося в наявності. Про це на своєму сайті пише військово-політичний оглядач «Інформаційного спротиву» Олександр Коваленко.

На сьогоднішній день проблемою для росіян є не лише дефіцит ракет, а й ППО України.

«Я неодноразово наголошував, що ППО України сьогодні одна з найефективніших і найбоєздатніших у світі, попри те, що нашим ракетникам доводиться оперувати старою радянською технікою.

І це факт, а не бравада, оскільки українські захисники повітряного простору відпрацювали алгоритми протидії практично всій номенклатурі ракетного озброєння росії авіаційного, морського та сухопутного базування, отримавши досвід, який не має аналогів у світі», — зазначає Олександр Коваленко.

Х-47М «Кинжал» / фото: defence-ua.com Х-47М «Кинжал» / фото: defence-ua.comНавіть крилата ракета «Калібр», яка нібито «немає аналогів у світі», збивається нашою ППО з ймовірністю вище 90%. Єдина ракета поки що недоступна високій протидії ППО ЗСУ — це Х-47М «Кинжал».

«Але Х-47М «Кинжал» — це штучний, не серійний продукт і цих ракет у росії на озброєнні менше 40 — особливо не настріляєшся», — зазначає експерт.

На сьогоднішній день застосування ракет Х-101, Х-55, «Калібр», П-800 «Онікс», 9М723/9М728 та інших одиночними пусками росіяни не вважають раціональними. Оскільки одиночну, чи нечисленну мету збити легше, а витрати — мільйони доларів у повітря.

Вихід в окупантів один, вважає експерт — збільшувати кількість одноразового пуску, підвищення подолання ППО. Але виникає інша проблема, що виходить з дефіциту ракет і проблематичності їхньої логістики своєчасної та регулярної доставки на аеродроми та бази.

«Тобто найближчим часом ми зможемо спостерігати збільшення пауз між обстрілами території України, але при цьому збільшення кількісного одноразового запуску», — вважає він.

Також він зазначає, що цілком очікувано, що окупанти можуть на 24 серпня організувати масштабний обстріл території України ракетним озброєнням. І ті переміщення, які спостерігаються на території росії, вказують на це.

Так, на початок серпня на аеродромі 929-го Державного льотно-випробувального центру міністерства оборони імені чкалова, який знаходиться на авіабазі Ахтубінськ Південного військового округу, було сконцентровано не менше 30 ракет Х-47 «Кинжал».

На аеродром Бельбек (Крим) було перекинуто чотири винищувачі МіГ-31 з аеродрому Кущівського Краснодарського краю. Саме МіГ-31 на сьогоднішній день є носіями гіперзвукових Х-47М «Кинжал».

Цього тижня з Улан-Уде було зафіксовано вихід ешелонів із боєприпасами у складі 28 вагонів, з ракетами для ЗРК С-300 у кількості 32-ох зенітних керованих ракет. До кордону з Україною ешелон прибуде до 23 серпня.

«Все це свідчить про те, що до 24 серпня окупанти можуть задіяти комбіновані засоби ураження, щоб, як і властиво терористам, затьмарити День Незалежності України», — наголошує Олександр Коваленко.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev