Школи суворого режиму: навчання в окупації відбуватиметься під контролем озброєних конвоїрів

путін наказав своїм посіпакам з мвс та росгвардії забезпечити воєнізовану охорону шкіл окупованих територій. Мешканці громад, які вже пережили таку «охорону» навесні, у розпачі: бойовики знову можуть поставити дітей живим щитом. 

Колаж з фото Трибуна та з відкритих джерел

Мінімум двоє озброєних кадрових військових з числа росгвардії, мвс рф та «лднр», або спеціальні охоронні підприємства мають здійснювати охорону закладів освіти на окупованих територіях Донеччини, Луганщини, у Харківській, Херсонській та Запорізьких областях вже з 1 вересня. Про це вчителям на захоплених територіях довів перший заступник керівника адміністрації путіна в ході відеоконференції. 

«Ми вже бачили тут воєнізовану охорону навесні. Просто понаїхали військові і розквартирувалися в школі. Протягом дня малих не випускали на двір і не давали забрати раніше кінця уроків» — розповідає мешканка Євсуга. 

Нагадаємо, за інформацією з соцмереж, яка згодом знайшла повне підтвердження з власних джерел «Вчасно» у квітні-травні в селі Євсуг на Біловодщині бойовики розмістили техніку на території місцевої ЗОШ, а самі оселились у будівлі закладу освіти. Тоді дітей, яких змусили навчатись офлайн, за версією батьків, використовували як живий щит. 

«Нам ще не доводили нюансів навчання, але те, що вчитимуть за програмою росії, вчителька радісно повідомила», — розповідає співрозмовниця. 

Люди також припускають, що такі охоронці можуть бути своєрідними наглядачами за реалізацією російської освітньої програми та методом унеможливлення просування серед школярів будь-яких проукраїнських ідей та векторів. 

Гроші на воєнізовану охорону українських захоплених шкіл щедра росія вже заклала до свого підбитого санкціями Заходу бюджету. Мешканці окупованої Луганщини сприйняли новину з острахом.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev