Тимчасове житло для переселенців: як ВПО знайти помешкання

Житло для ВПО та членам їхніх сімей надають в тимчасове користування на рік, але з можливістю продовження на наступний строк, якщо у статусі не сталося змін та якщо ви не набули іншого місця проживання.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Помешкання надають безкоштовно, проте мешканці зобов’язані вчасно вносити плату за житлово-комунальні та інші послуги, які їм надають.

Якщо ви внутрішньо переміщена особа, яка потребує житла для тимчасового проживання, першочергово вам треба стати на облік. Для цього треба подати заяву (за формою згідно з додатком 1 до Постанови, з підписами всіх повнолітніх членів сім'ї) до уповноваженого органу, в межах території якого ви перебуваєте на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Для того, щоб вас взяли на облік необхідно подати наступні документи:

• заяву (може звернутися один представник сім’ї у разі наявності повноважень за письмовою довіреністю від інших повнолітніх членів родини);

• копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;

• копію довідки ВПО про взяття на облік;

• копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні стосунки заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);

• копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надають фізичні особи, які відмовилися від отримання через релігійні переконання і мають відмітку в паспорті громадянина України);

• копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні житлових приміщень з фонду. Факт знищення або пошкодження житла, що призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.Рішення про взяття ВПО на облік громадян, які потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік приймає уповноважений орган протягом одного робочого дня після подання відповідної заяви.

Відмовити вам можуть у випадку:

• неподання необхідного пакета документів; 

• подання документів, що містять недостовірні відомості. 

• Підстави для зняття ВПО з обліку: 

• заява особи про зняття з обліку; 

• зміна місця проживання; 

• скасування дії довідки про взяття на облік як ВПО; 

• неотримання протягом 30 календарних днів без поважних причин ордера на вселення у житлове приміщення або неповідомлення протягом цього часу про поважні причини, що не дають можливості отримати ордер; 

• подання завідомо недостовірних відомостей, що є підставою для взяття ВПО на облік громадян, які потребують житла для тимчасового проживання.

Додамо, що пріоритетними у забезпеченні житловим приміщенням з фонду є багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, вагітні, особи, які втратили працездатність та особи пенсійного віку. 

Також сім’ї з дітьми з інвалідністю, статусом постраждалої внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту, малозабезпеченим, сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, сім’ям з дітьми, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) під час збройної агресії Російської Федерації, неповним сім’ям з дітьми, де мати чи батько виховують їх самостійно, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, особам, які хворіють на рідкісні (орфанні) захворювання, особам, нагородженим державними нагородами за безпосередню участь в антитерористичній операції, особам, уповноваженим на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування, сім’ям, які мають клопотання щодо потреби в забезпеченні житлом.

Державні структури, які пропонують тимчасове помешкання для ВПО:

«ПРИХИСТОК» – допомагає знайти тимчасове житло або надати помешкання для ВПО. 

«ДОПОМАГАЙ» – допоможе знайти тимчасове житло або надати помешкання для ВПО (Телефон ініціативи: 080 03 32 238).

«ТАМ, ДЕ ВАС ЧЕКАЮТЬ» – спільна ініціатива Офісу Президента України та «Укрзалізниці». На сайті ініціативи можна знайти житло та отримати гуманітарну допомогу в межах усієї країни. На вокзалах Києва, Харкова, Одеси, Запоріжжя та Лозової працівники «Укрзалізниці» реєструють у системі громадян, які евакуюються, і допомагають із поселенням.

КОНТАКТ-ЦЕНТРИ З ПИТАНЬ РОЗМІЩЕННЯ ТИМЧАСОВО ЕВАКУЙОВАНИХ – діють у 14 регіонах: Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev