У боях за Донеччину загинув воїн Василь Пелиш, якому у 2014 році окупанти відрубали руку за тату тризуба

Захисник став відомим після того, як у 2014-му у полоні бойовиків йому відрубали руку із татуюванням тризуба.

Василь Пелиш

27-річний Василь Пелиш помер 18 вересня 2022 року у лікарні Дніпра після поранення, яке отримав напередодні на Донеччині.

Василь народився у місті Старий Самбір Львівської області. Закінчив Львівський національний аграрний університет за спеціальністю землеупорядника. У вільний час любив рибалити. Брав участь у Революції Гідності, після чого приєднався до лав батальйону «Айдар» та поїхав на війну, розповідає Меморіал.ua.

26 серпня 2014 року під час одного з боїв 19-річний Василь отримав важкі поранення та потрапив у полон до терористів. Один з них помітив на правій руці Пелиша татуювання з тризубом і написом «Слава Україні». Це його розлютило і він сокирою відрубав хлопцеві руку майже по саме плече. Після місяця полону Василя обміняли, він повернувся додому.

Фото: vgolos.us Фото: vgolos.usПісля лікування Василь працював військовим обліковцем у Старосамбірській раді. З допомогою канадсько-української програми отримав протез, на плечі якого набитий герб України. Чоловік також займався волонтерською діяльністю.

У 2016 році Пелиша нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Після повномасштабного вторгнення Василь знову пішов захищати Україну. 17 вересня 2022 року він отримав важке поранення у голову біля Костянтинівки Донецької області, коли привозив побратимам допомогу на позицію. Наступного дня Василь помер у лікарні.

«Йому лише 27. У нього молода дружина. За своє коротке життя так багато зробив для України. Коли повернувся з полону, пригадую я з однокласницею Наталею вручала йому коровай і квіти. Хлопець на кілька років старший за нас… Усі ці роки своєю присутністю Василь нагадував усім, що у нас триває війна», — розповіла подруга захисника, Марія.

Поховали військовослужбовця у рідному місті на Львівщині.

У Василя залишилися мама і дружина, яка також служить і захищає Україну.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev