Україна під ракетним обстрілом: що відомо станом на зараз

Росія вранці 10 жовтня здійснила масовану ракетну атаку по Україні. Крім вибухів у Києві, повідомляють також про серію вибухів у Дніпрі, Житомирі, Тернополі, Львові, Харкові, Івано-Франківську та інших містах.

Наслідки російського удару по центру Києва

«Україна під ракетним обстрілом. Є інформація про удари у багатьох містах країни. Внаслідок обстрілів постраждали цивільні. Залишайтесь у укриттях! Не нехтуйте безпекою», – написав заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Що відомо на зараз:

• Внаслідок удару по центру Києва загинули 8 осіб, ще 24 отримали поранення. Шість автомобілів загорілися, ще 15 пошкоджено, повідомив радник міністра МВС Ростислав Смірнов.

• У столиці – кілька влучань в об‘єкти критичної інфраструктури міста. Є постраждалі. Всі служби на місцях, працюють, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

• Внаслідок ракетного обстрілу центру Києва пошкоджено будівлю філармонії, музеїв Ханенків та Шевченка. 

• Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін повідомив, що одна з ракет влучила близько Центрального залізничного вокзалу Києва – розбиті вікна, легкі пошкодження, поранених немає.

• На Львівщині «прильоти» по об‘єктах енергетичної інфраструктури, повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

• Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що в області одну ракету збили сили ППО.

• Харків – під обстрілом, у місті вибухи, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

• Попередньо три прильоти по Харкову. Удар був по об'єкту енергетичної інфраструктури У деяких районах міста пропало світло, немає водопостачання, — мер міста Ігор Терехов.

• Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець повідомив, що у області можливі короткочасні збої в енергозабезпеченні.

• Укрзалізниця попереджає: ймовірна затримка поїздів західного напрямку у зв'язку з ушкодженням контактної мережі. Резервні тепловози вже готуються забезпечити безперервний рух.

• Оновлення по ракетних обстрілах Львова: зафіксовано вибух на об’єкті критичної інфраструктури у Львові. Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ. Тому на разі гаряча вода не подається. Частина міста без електроенергії. Не працює третина світлофорів. Після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники.

•Тернопільщина, Закарпаття, Івано-Франківщина, Хмельниччина, Сумщина, Одещина, Полтавщина — масовий багаторазовий ракетний обстріл регіонів. Працює ППО.

Правила, що рятують життя під час ракетних ударів та бомбардувань ворогом українських міст

▪️Правило «двох стін»

Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опірних стін – вони витримають.

▪️Правило «двох виходів»

Ви повинні чітко знати, що з укриття є щонайменше 2 виходи. Тому підвал чи гараж з одним виходом – це пастка. Єдиний вихід може завалити уламками будинку або під час пожежі він може бути заблокованим. Проте сучасні підземні паркінги та підвали у більшості будинків спроєктовані безпечно. Крім кількох виходів вони оснащені датчиками диму та в них передбачені системи пожежогасіння.

Повітряна тривога триває! Не нехтуйте укриттям і бережіть себе.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev