«Встиг написати трек після того, як перший раз біг під обстрілами»: історія музиканта, який двічі пережив окупацію Сєвєродонецька

24 лютого 2022 року стало жахливою датою в житті кожного українця. Данило Будко зустрів повномасштабну війну в занепокоєнні та страху за свою родину, адже війна постукала вже вдруге до його рідного міста.

Фото зі сторінки Данила Будка в Інстаграмі: https://www.instagram.com/kotov.mp3/

Хлопець поділився своєю історією для проєкту 14-8-22, який базується на розповідях людей, які пережили досвід війни ще з 2014 року.

Війна для Данила Будка почалася в 2014 році. На той момент хлопець мешкав у Сєвєродонецьку. 

«Тоді у місті ми лише почали займатися розвитком нічної музичної культури. Ми по-новому показували молодих і бувалих музикантів та починали грати нову музику самі. Але все змінилося, коли у місті з'явилися дивні нікому не знайомі люди зі зброєю та у військовій (але не завжди) формі. Я чудово пам'ятаю перший вибух о 04:20 на околиці міста, ми з другом до пізнього ранку сиділи, пили чай та обговорювали, що буде щось дивне», — пригадує Данило. 

В ті часи місто не дуже постраждало. Але коли українська армія звільняла Сєвєродонецьк від окупантів, він зі своєю родиною на якийсь час покинув територію міста, але щойно українські військові увійшли і знову повісили прапор — одразу ж повернулися.

У місті після перебування загарбників не було світла, води, а тим паче інтернету, але спільними зусиллями все було швидко відремонтовано та запущено. 

«Ці кілька місяців пройшли в повному нерозумінні, що відбувається, від цього з'являється страх невідомості, що дуже шкодить психіці. Особливо коли у твоєму рідному краї відбувається таке», — пояснює хлопець.

Далі Данило почав займатися соціальною діяльністю та творчістю. Створив профіль у Інстаграмі, де зберігав фото та ілюстрації міст, які зруйнувала війна. До речі, акаунт заблокували за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення. Окрім того, хлопець робив з друзями фестивалі вуличної культури та спорту, проводив нічні музичні заходи, а в 2020 році побудував з командою базу-студію звукозапису під назвою ROTOR.FM.

Однак, 24 лютого війна повернулася до рідного міста і Данило знову відчув це нерозуміння, що робити. Цього разу він хвилювався за сім’ю, адже тепер у нього з’явилася донька — Мілліана. Каже, що з самого початку думали, що скоро все закінчиться, всі сиділи вдома, але за кілька днів довелося переходити у бомбосховище через масові обстріли Сєвєродонецька. Десь за два тижні сім’я виїхала з міста. 

«Я навіть встиг написати трек після того, як перший раз біг під обстрілами. Після – нам довелося покинути місто, більше я його не бачив. Зараз від міста залишились тільки руїни та ті, хто дивився в очі та брехав, дуже багато знайомих виявилися пособниками та зрадниками у цій війні. Ми навіть і подумати не могли, що таке може статися в 21 столітті. Пам'ятаю, як за кілька днів у гостях із батьками та дружиною на кухні ми говорили, що цього не може бути, адже в кожному є людність. Як ми помилялися…»

<div style="font-size: 10px; color: #cccccc;line-break: anywhere;word-break: normal;overflow: hidden;white-space: nowrap;text-overflow: ellipsis; font-family: Interstate,Lucida Grande,Lucida Sans Unicode,Lucida Sans,Garuda,Verdana,Tahoma,sans-serif;font-weight: 100;"><a href="https://soundcloud.com/shumrave" title="Shum.Rave" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">Shum.Rave</a> · <a href="https://soundcloud.com/shumrave/murr-bombshelter" title="MURR - BOMBSHELTER" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">MURR - BOMBSHELTER</a></div>

<div style="font-size: 10px; color: #cccccc;line-break: anywhere;word-break: normal;overflow: hidden;white-space: nowrap;text-overflow: ellipsis; font-family: Interstate,Lucida Grande,Lucida Sans Unicode,Lucida Sans,Garuda,Verdana,Tahoma,sans-serif;font-weight: 100;"><a href="https://soundcloud.com/murrkotov" title="MURR" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">MURR</a> · <a href="https://soundcloud.com/murrkotov/ukraine-air-alert" title="UKRAINE AIR ALERT" target="_blank" style="color: #cccccc; text-decoration: none;">UKRAINE AIR ALERT</a></div>

Зараз Данило з дружиною та донькою в безпеці, на Заході України. Тут займається новим проєктом. Він з однодумцями створив Retreat Arthouse — прихисток-хаб для творчих людей у ​​мальовничих місцях Закарпатської області. Планує у майбутньому розвивати музичну культуру в Україні, зокрема розширюватися на Європу зі своєю командою з якою вже багато пройшли.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev