Зеленський на саміті G20 назвав шлях завершення війни в Україні: настав час, коли росію треба зупинити

Президент України Володимир Зеленський виступив перед учасниками саміту G20, що 15 листопада стартував на Балі. Він заявив, що настав час покласти край агресії росії.

Зеленський на саміті G20 назвав шлях завершення війни в Україні: настав час, коли росію треба зупинити/фото з відкритих джерел

Виступ Зеленського відбувся на самому початку саміту в режимі онлайн; особисто бути присутнім глава держави не зміг через воєнні дії в нашій країні.

Лідер назвав умови завершення війни проти рф. Він наголосив, що росія має підтвердити територіальну цілісність України, вивести свої війська з території України та виплатити компенсацію за завдану шкоду.

Президент акцентував, що "Мінська-3" не буде, маючи на увазі дві угоди щодо припинення війни рф, що не відбулися.

"Ми не дозволимо росії чекати і нарощувати свої сили… Я переконаний, що зараз настав час, коли війну росії потрібно і можна зупинити", – підкреслив він.

Президент заявив: "Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила і ми люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль і світ це бачив. І якщо росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, нехай доведе це діями".

Президент України запропонував рф провести обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

Зеленський заявив, що ніхто не має права шантажувати світ ядерною катастрофою і що росія перетворила Запорізьку атомну станцію на "радіоактивну бомбу, яка може вибухнути будь-якої миті".

Глава держави також закликав створити Спеціальний трибунал щодо злочинної агресії росії проти України та створити Міжнародний механізм для відшкодування збитків, завданих цією війною. Він нагадав про масові вбивства мирних жителів України у Маріуполі, Бучі і інших містах та селах.

Зеленський також закликав після перемоги українських військ провести міжнародну конференцію, щоб "закріпити ключовий елемент архітектури післявоєнної безпеки" та запобігти повторенню "російської агресії". Він уточнив, що тільки після всіх антивоєнних заходів може бути підписаний документ, що підтверджує припинення війни.

Президент подякував усім 19 країнам (крім РФ) за чітку позицію щодо неприпустимості застосування ядерної зброї.

Зеленський також сказав, що зернову угоду необхідно продовжити після закінчення терміну її дії 19 листопада. Він запропонував розширити її на Миколаївщину.

Президент України підтримав ініціативу G7 щодо встановлення стелі цін на російську нафту. Він також запропонував прискорити направлення місії ООН на об'єкти української критичної інфраструктури.

Зеленський розповів і про зернову ініціативу України Grain From Ukraine.

За його словами, наша країна може експортувати цього року 45 мільйонів тонн продовольства: "І нехай істотна частина буде спрямована тим, хто страждає найбільше. Кожна країна може приєднатися з конкретним внеском та стати співтворцем перемоги над голодом та продовольчою кризою".

Пропозиції України, озвучені президентом:

1. Радіаційна та ядерна безпека.

2. Продовольча безпека.

3. Енергетична безпека.

4. Звільнення всіх полонених та депортованих.

5. Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку.

6. Виведення російських військ та припинення бойових дій.

7. Повернення справедливості.

8. Протидія екоциду.

9. Недопущення ескалації.

10. Фіксація закінчення війни.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev