"Жінок били. І найбільше били саме жінки", – військовополонені розповіли про тортури в російській в'язниці

Серед звільнених є дівчата, яких незаконно ув‘язнили в ОРДЛО і які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. 

Черговий масштабний обмін військовополоненими між українською і російською стороною вдалося провести 17 жовтня. Це був особливо емоційний та справді особливий  обмін — Україна звільнила  з полону 108 жінок. Це мами та доньки, яких дуже чекали рідні. 

Серед звільнених  – 35 військових зі Збройних сил України, 32 – з Військово-морських сил, 12 – ТРо, вісім – Нацгвардії, включно з двома із «Азову», п’ятеро – з ДССТ (Державної спецслужби транспорту), четверо – з Держприкордонслужби і 12 цивільних. 

Жінки розповідають, що поки були в полоні, дехто з них почав втрачати надію на повернення. Росіяни пропонували прийняти їхнє громадянство, зокрема тим, у кого є родичі в Маріуполі, так званих “днр” і “лнр”. 

“Казали, що Україна тебе не хоче, що ти нікому не потрібна… над нами знущалися. Це нелюди. Їх жінки нас били. Нас з камери виводили кожен ранок і вечір рахувати й тоді жінок били і найбільше били жінки”, – ділиться одна із звільнених. 

З представниками Червоного хреста рашисти спілкувалися дуже грубо. 

“Якось ми сиділи в автобусі і зайшли два представники Червоного хреста, роздали анкети. Ми встигли заповнити лише імена та прізвища, телефони дітей. І раптом дагестанці, які нас супроводжували, смикнули за затвор автоматів і сказали терміново виходити цим людям, бо ми їдемо. Вони дуже грубо з ними спілкувались, тому ті просто вискочили з автобуса”. 

За словами керівника Офісу президента Андрія  Єрмака, серед звільнених є дівчата, яких незаконно ув‘язнили в ОРДЛО і які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення. Тобто, це люди, які сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за "надто проукраїнську позицію", яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані "шпигунство" та "тероризм".

"Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за "надто проукраїнську позицію", яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані "шпигунство" та "тероризм", — зазначив керівник ОПУ.

Єрмак додав, що обмін був нервовим та супроводжувався багатьма деталями й моментами, які могли змінити його хід.

"При обмінах завжди багато ризиків, які треба прораховувати від моменту підготовки та під час самого процесу. Права на помилку немає. Є завдання президента повернути всіх, і від чітких дій команди залежить, щоб наші люди були вдома", — підкреслив чиновник.

Андрій Єрмак зазначив, що всі жінки пройдуть медичний огляд та реабілітацію. Він також подякував за роботу Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими і всім причетним.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev