Слова чи реальність: коли завершиться реконструкція гуртожитків для переселенців у Краматорську

Для завершення у Краматорську реконструкції гуртожитків для переселенців  шукають нового підрядника.

Капітальне будівництво трьох гуртожитків на грантові кошти ЄС у Краматорську по вул. Назаренко, Рибінській та Уральській триває вже 4 роки, термін здачі спливає 18 квітня 2018 року, передає ІА «Вчасно».

На реалізацію програми "Забезпечення житловими умовами найбільш вразливих внутрішньо переміщених осіб і жителів міста Краматорськ, які опинилися під впливом конфлікту" Європейським Союзом було надано 1,8 млн євро та 200 тисяч євро були виділено з міського бюджету.

У перші два роки команда, яка мала реалізовувати проект, його провалила.

Протягом 2015-2016 років керівництво проекту та технічні працівники отримали близько 54 тис. євро винагороди за свою діяльність. Аби уникнути скандалу, був проведений новий конкурс й обрана нова команда комунального підприємства «Міст».

Тендер на проводження ремонтних робіт виграло товариство з обмеженою відповідальністю «ФБК ЛУЧ». Попри те, що кошти за виконані роботи були перераховані, реконструкція проводилась не у повному обсязі.

Крім того, було відрите кримінальне впровадження за фактом падіння працівника з 3 поверху недобудованого приміщення по вулиці Рибінська 160, влітку 2017 року.

Як потім з’ясувало слідство, чоловік офіційно працевлаштований не був. На трьох об’єктах, працівники працювали по найму, отримуючи платню 100-200 гривень за робочу добу. Більш того, за ТОВ «ФБК Луч» зареєстровано 27 судових рішень, 4 з яких - кримінальні.

Всі вони стосуються махінацій при проводженні ремонтних робіт. Після закінчення терміну договору, КП «Міст» не стало подовжувати договір з даним підрядником.

ЧИТАЙТЕ: Долгострой на 2 млн от Евросоюза: в Краматорске не могут завершить ремонт жилья для переселенцев

«Так сталося, що вибрана за тендером фірма-підрядник не виконала свої зобов’язання. Після цього було вирішено змінити підрядника. Наразі прийде працювати нова підрядна компанія, - розповідала заступник керівника проекту ЄС «Забезпечення житловими умовами найбільш влазливих ВПО та жителів Краматорська, які опинились під впливом конфлікту в Україні» Наталія Капуста. - Ми сподіваємося, що вони встигнуть здати об’єкти до зазначеного терміну».

За словами Наталі Капусти, вже виконано 90% робіт у будівлі по вулиці Назаренка, 80% - по вул. Уральській та 46 % - по вул. Рибінській.

Виділений транш Євросоюзом, згідно з умовами гранту, ділиться на дві частини. Перша частина - 90%, це - 1,637 млн євро, кошти якого використовуються й на сьогодні.

Другий можуть виділити, якщо буде витрачено коштів більше, аніж було закладено. Але у КП «Міст » запевняють, що грошей вистачає, тому другу частину траншу вони залучати не будуть.

«Всі роботи, що були прописані у нас по проекту, ми майже завершили. По всім гуртожиткам зробили реконструкцію, перепланували там квартири, зносили перестінки. Так, як будинки були зведені понад 50 років тому, то нам прийшлося замінювати практично все: проводили роботи по заміні перекриття, зведенню нових стін, бо з’ясувалося, що вони не придатні до використання. Нам прийшлось робити коректування проектно-монтажних робіт, і це зайняло певний час» - сказала Наталя Капуста.

Гуртожитки утеплені зовні, повністю замінені комунікації, обшиті стіни гіпсокартоном, замінені вікна та двері, облагоджені санвузли. Кухні та житлові кімнати будуть обладнані меблями.

Після капітального ремонту в’їхати у нове помешкання зможуть переселенці пільгової категорії(УБД, діти-сироти, багатодітні, одинокі матері, пенсіонери, чорнбильці), що постійно проживають у Краматорську, і не мають іншого житла на території України.

На сьогодні 83 сім’ї подали заяви, 10 було відмовлено, через постійний перетин лінії розмежування та тим, у кого дохід становить більше прожиткового мінімуму. Крім того на отримання тимчасового житла, також зареєструвалося 9 дітей-сиріт зі статусом ВПО та 7 осіб від Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас».

Для зручності проживання всі три гуртожитки були переобладнані на квартири малосімейного типу. Це 84 квартири, з яких 8 двокімнатних. Кожна однокімнатна квартира розрахована на проживання 3 людей. Крім того, в гуртожитках на першому поверсі спроектовані по дві квартири для людей на візках.

Попри те, що житло ще рік тому, як обіцяно було, не здано, а його реконструкція регулярно опинялася в епіцентрі скандалів, переселенці й досі мають надії на нього. Бо іншого житла за 4 роки війни, держава їм, так і не надала.

«Ми винаймаємо житло, потрібно купити вугілля, дрова, одягти на нагодувати дітей. Для матері-одиначки – у місті, де не маєш свого житла дуже важко. Тому, коли почула про цю програму вирішила до неї долучитися», - розповіла 33- річна Ірина. – Мій будинок знаходиться на окупованій території, і чи повернуся я туди, ще не знаю, бо хочеться жити у мирному місті. Я подала документи ще до нового року, комісія їх затвердила, чекаємо на заселення. У мене троє дітей, тому мати свій куток – важливо, хотілося б залишитися жити у Краматорську».

Люди вірять, що цього року ремонтні роботи, врешті-решт, завершать, і 253 переселенця зможуть отримати тимчасове соціальне житло.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev