Євсузька школа — осередок колаборантів Біловодщини

Загальноосвітню школу в Євсузі Луганської області окупанти використовували як прикриття своєї вогневої точки, коли дітей тримали в якості живого щита наприкінці навчального року. Тамтешні вчителі активно брали участь у дискредитації української літератури. РосЗМІ на базі школи організували навіть інсталяцію «звірств укрофашистів» проти пам’яті учасників Другої світової.

Євсузька школа — осередок колаборантів Біловодщини

Євсузька школа регулярно потрапляє до поля зору українських журналістів та активістів. Навесні, спираючись на інформацію джерел на окупованій території, «Вчасно» повідомляло про утримання школярів у фактичних заручниках бойовиків: дітей не випускали зі школи, використовуючи у якості живого щита.

«Діти заходять в школу і до кінця дня не мають змоги вийти на вулицю. Школа в оточенні. Батькам кажуть, що це заради того, аби діти були під охороною. Проте від кого їх охороняти, якщо навколо лише «визволителі», — ділились в соцмережах люди з села Євсуг.

Місцеві інформували, що на батьківських зборах до кожного вчителя були приставлені озброєні автоматами бойовики. Місцеві вважали, що прикриття дітьми — спланована схема, адже навколо школи техніка окупантів, які жили у будівлі ЗОШ.

У квітні на базі школи рашисти провели масштабну інформаційно-психологічну операцію, націлену на укріплення неприязні до України серед підконтрольних верств населення. Зокрема одним із російських пропагандистів було проведено так зване розслідування, в ході якого відбулось «дослідження» підвалу навчального закладу. Висновок виявився прогнозованим.

«Среди вещей, найденных в подвале, есть коробка с красноармейским знаменем, гимнастеркой, флагом УССР. Все это — бывшие экспонаты школьного музея, националисты хотели отправить их в огонь. В школе был музей с экспонатами, предоставленными ветеранами и их родными. Однако власти Украины решили убрать все вещи, связанные с россией и СССР, в подвал. Вместо них школьникам привезли учебники истории, где восхвалялись националисты. В библиотеке есть даже украинские комиксы, в которых пропагандируется ненависть к россии и лнр», — гучно лунало з російських телеканалів.

Наднебезпечні комікси, про які йшлось в «матеріалах» — це невелика історія з життя хлопчика Микити, який мешкає у прифронтовому селі. Його батьків за проукраїнську позицію схопили бойовики та відправили «на підвал». А його самого знайшли українські військові та взяли до себе. Їм хлопчик допомагав на кухні. Дійсно, «жахливий» контент. У постановці сюжету для росіян допомагали завуч школи Тетяна Баштинська та ексдиректорка Людмила Колмик.

Людмила Колмик Людмила Колмик

Натепер мешканці тимчасово окупованої території повідомляють про стовідсотковий перехід колективу закладу на бік рашистів.

«Євсузька школа Біловодського району — всі вчителі вийшли на співпрацю з окупантами. Більш того, деякі з них вже плачуть на камеру, радіючи приходу окупаційної влади, — зазначають у соцмережах люди. — Дуже соромно за цих людей, адже донедавна саме ці вчителі проводили патріотичні заходи, на яких наголошували на любові до країни та виховували дітей саме в традиціях патріотизму».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev