Ветерани АТО повернулися на Донеччину, щоб поділитися секретами успіху власної справи

Володимир Шевченко та Олександр Матяш – ветерани АТО, які повернувшись з війни відкрили власні підприємства. З Києва до Краматорська приїхали аби навчити людей, як відкрити власну справу.

Власники бізнесу, ветерани АТО Володимир Шевченко і Олександр Матяш

Сьогодні Володимир Шевченко має 4 кав’ярні «Veterano Coffee»: три у Києві та одну у Маріуполі. У бізнесі  він з 18 років, продавав інструменти, але повернувшись з війни вирішив кардинально змінити напрям роботи, розповів Володимир кореспонденту «Вчасно». 

Перебуваючи на передовій у складі 95 аеромобільної бригади, він сумував за справжньою кавою, саме тоді і зародилася ідея відкрити свою кав’ярню. Розповідає, що розчинну каву не пив навіть в окопах, волонтери частенько передавали каву у зернах, і там в окопах у кухлі, киянин заварював її. Повернувшись у мирне життя почав реалізовувати омріяні плани, щоправда, Володимир наголошує, що його випадок – унікальний, бо відкрити кав’ярню у Києві за 22 тисячі гривень, майже не можливо. Та й половину коштів йому позичила дружина.

Володимир Шевченко, власник «Veterano Coffee» Володимир Шевченко, власник «Veterano Coffee»«Розвиток малого та середнього бізнесу дає розвиток країні, — розповів бариста. — І ці люди не будуть голосувати за кілограм гречки. В Україні потрібно розвивати культуру споживання, відносин у бізнесі. Тому я й зголосився на ці курси, аби допомогти людям знайти себе та розказати про те, що я знаю».

Окрім власної справи, здійснилася ще одна мрія атовця, нещодавно він був у зоні АТО та почастував бійців улюбленим напоєм.

«Були у Мар’їнці на передовій. Напоїли справжньою кавою бійців. Це була моя найбільша мрія, і за допомогою волонтерів я її здійснив», — каже Володимир.

А ось другий ветеран АТО Олександр Матяш займається виробництвом білизни та одягу для чоловіків. Бувши на Донбасі киянин зрозумів, що та білизна, яку носять бійці – не придатна до таких умов. Тоді й з’явилася ідея створити білизну комфортну для носіння. Чоловічу спідню білизну, носки, «кенгурушки», майки та футболки – це той асортимент, який сьогодні виготовляє «Regata Club»».

Олександр Матяш, власник «Regata Club»» Олександр Матяш, власник «Regata Club»» Вклавши сім тисяч доларів, буквально за місяць Олександр зміг запустити виробництво, яке потім тимчасово зупинитися на одинадцять місяців. Готової продукції було багато, а от дівати її не було куди. Тут допоміг щасливий випадок, один із клієнтів Сашка написав пост у фейсбуці, за короткий термін одяг атовця став відомим на всю Україну. Насьогодні Олександр свою білизну передає на передову та продає у роздріб.

Сьогодні чоловіки організували клуб підтримки ветеранів АТО «АПВА», до неї входять колишні військовослужбовці, що відкрили свою справу.

Програма проходить в рамках проекту «Зміцнення суспільної довіри», що фінансується агентством США з міжнародного розвитку USAID UKRAINE - USAID Україна та завдяки підтримці ГО «Центру зайнятості вільних людей» в партнерстві з ВОСТОК SOS, Halabuda та FreeUA. Окрім Краматорська аналогічні навчання пройдуть у Сєвєродонецьку та Маріуполі.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev