Відсутність протимінного законодавства в Україні - перша проблема на шляху розмінування в зоні АТО

Через відсутність законодавчих механізмів в сфері протимінної безпеки, міжнародні місії не можуть на повну силу працювати по розмінуванню забруднених териториій Донбасу.

Фото з відкритих джерел

Недосконалість відповідного законодавства в Україні - одна з найважливіших проблем, яка заважає представникам міжнародних організацій з розмінування виконувати свої обов’язки в зоні проведення АТО. Про це наголосили учасники круглого столу в Покровську за участі ОБСЄ, Міністерства оборони України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО та міжнародних недержавних організацій, повідомляє ІА «Вчасно».

ЧИТАЙТЕ: Україна - в п'ятірці країн, яка має мінне забруднення територій, - ОБСЕ

Сьогодні окрім державних інституцій в зоні проведення АТО роботи з розмінування виконують найбільші міжнародні організації, такі як The Наlo Trust, FSD, DRG DDG, Червоний хрест. Роботу з місцевим населенням проводять представники ПРООН та UNICEF.

Найбільшій небезпеці піддаються мешканці 15-кілометрової буферної зони на Донбасі, до якої обмежений доступ міжнародних організацій.

Патрік Томпсон Патрік Томпсон«Частіше всього вибухи трапляються в 15-км зоні, тому найбільшу увагу треба приділити саме цій території. Нам вдалось збільшити свою присутність навіть за її межами, але доступ нашої команди до цієї зони був досить проблематичний», - розповів представник The Наlo Trust Ukraine Патрік Томпсон.

Крім цього, існує проблема утилізації виявлених вибухонебезпечних предметів. 

«Є практика ліквідовувати вибухонебезпечні предмети на місці їх виявлення, але ми не можемо цього робити і повинні передавати ці предмети рятівникам. Нестача законодавчого механізму — це дуже погано, ми б могли зробити набагато більше», — відмітили участники круглого столу.

Вирішити цю ситуацію могло б прийняття закону про протимінну безпеку, розробка якого в Україні триває досі.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev