«Немає розуміння, куди йдуть гроші»: від влади Покровська вимагають звіту про витрачання бюджету під час війни

Можновладці Покровська Донецької області планують фінансовий звіт за пів року роботи, однак особливу важливість становлять витрати саме під час війни. Коли інформація про витрачання бюджету часто обмежена чи взагалі закрита від загалу.  

На що йдуть гроші під час війни? Від влади Покровська вимагають звіту про витрачання бюджету / колаж з фото Покровської міськради та НБУ

Запит на доступ до інформації направила депутатка міської ради, голова фракції партії «Слуга народу» Олена Харчевна, повідомляє «Вчасно».

Йде мова про надання, по-перше, фінансового звіту за період з 24 лютого по 15 червня — що саме, в якого постачальника та за якою ціною було придбано. По-друге, інформації про заробітну плату всіх працівників апарату виконавчого комітету міської ради. І, по-третє, інформації стосовно оголошених та вже проведених під час війни тендерів.

«Мені, як голові бюджетної комісії, завжди давали роз’яснення, пояснювали запитувану інформацію. Тепер сказали, що все через офіційні запити. Ситуація така, що депутати обурюються, не бачать і не розуміють, що відбувається, і на що витрачаються кошти», — каже Олена Харчевна.

Сьогодні під час сесії міської ради підіймалося декілька питань, що стосуються бюджетних витрат і закупівель. Наприклад, в місті хотіли придбати сміттєві контейнери, у той час коли стояла гостра необхідність купівлі водовозів. Адже у Карлівському водосховищі води лишилося на два-три місяці і треба шукати альтернативу для водопостачання цивільного населення.

Також в червні відділ культури оголосив тендер на 400 тисяч гривень на закупівлю транспортних послуг із перевезення творчих колективів. У документації навіть прописаний графік свят, який очевидно складався ще до війни та втратив свою актуальність. Як заявила під час сесії заступниця Покровського міського голови Маргарита Ідрісова, в разі ескалації військових дій послугами перевізника скористаються для евакуації.

Сесія Покровської міської ради 15 червня / фото: Руслан Требушкін Сесія Покровської міської ради 15 червня / фото: Руслан Требушкін«Ми не розуміємо, коли закінчиться війна, може, дай Боже, закінчиться завтра, і ми приступимо до повноцінного виконання обов’язків. І не будемо звертатися до депутатів: «Дайте нам 50 тисяч, дайте нам прямі договори (на послуги перевезення – ред.)». У нас уже відбудеться тендер. Якщо ж все-таки виявиться переможець, ми заключимо договір, але це не означає, що ми будемо його одразу використовувати. Гроші з рахунку нікуди не подінуться.

Це буде перевізник з транспортним засобом. Якщо буде загострення ситуації, я зможу звернутися до перевізника, з яким у мене договірні відносини, задля вивезення працівників відділу культури, їхніх сімей, колективів та їхніх сімей», — сказала вона.

Але постають резонні питання: чому у пріоритеті працівники відділу культури, та навіщо платити за евакуацію, якщо курсують безкоштовні потяги та рейси? Якщо ж мова йде про екстрений вивіз, то й умови тендеру мають оформлюватися відповідно. Тож заключення договору з чинними умовами закупівлі викликає певні корупційні ризики.

Секретар міської ради Наталія Іваньо повідомила, що в липні влада планує фінансовий звіт за перше півріччя 2022-го.

«Вони хочуть відзвітуватися за пів року. Але я направила запит на інформацію про витрати під час війни. Мене цікавить, на що люди витрачають кошти саме під час війни», — зазначає Олена Харчевна.

Згідно з законодавством, відповідь має бути надана протягом п'яти днів. Після отримання відповіді пані Олена запропонувала всім депутатам проаналізувати та обговорити отриману інформацію.  

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev