«Референдум» будь-якою ціною: окупанти щосили намагаються організувати «волевиявлення» з приєднання Луганщини до росії

У захоплених районах Луганщини окупаційна влада та її місцеві посіпаки активно готуються до проведення «референдуму» з приєднання Луганської області до росії. Емоційні заклики до участі в незаконному «волевиявленні» лунають з кожного владного кабінету, а дії рашистів націлені на замилювання очей людям, аби ті повірили у «благі» наміри росії та створили видимість активності в день голосування.

«Референдум» будь-якою ціною: окупанти щосили намагаються організувати «волевиявлення» з приєднання Луганщини до росії

«За роботу в комісії на «референдумі» обіцяють чи не золоті гори. І погодинну зарплату, і харчування, і доставку з місця проживання до дільниці. Місцеві колаборанти сформували свій список тих, хто роками працював в комісіях на виборах, і схиляють саме цих людей до роботи. Хтось погоджується, бо гроші хороші можуть бути, хтось розумний відмовляється під будь-яким приводом», — розповідає Василь, джерело «Вчасно» в Новопскові. Ім’я чоловіка змінено з урахування його безпеки.

Рашисти використовують всі можливості, аби отримати списки людей: збирають персональні дані під виглядом формування реєстру пенсіонерів, соціально вразливих верств населення. Реєструють людей на виплату матеріальної допомоги, видачу гуманітарки тощо. Причина — закриті реєстри виборців, до яких на окупованих територіях немає доступу. Організувати «виборчий процес» без розуміння кількості мешканців та без їх персональних даних — неможливо.

«Хочеш поміняти держномери на машині — надавай вичерпну інформацію про себе. Хочеш купити стартовий пакет в телефон — те саме. Хочеш провести інтернет в хату — і тут укладай договір із наданням всієї інформації про себе. Квиток до Луганська — і той по паспорту і коду. Не хочеш світити особисті дані — сиди вдома без зв’язку, пенсії, інтернету. Дочекались. Дякуємо», — ділиться Василь.

За словами чоловіка, протягом попереднього місяця активність окупаційної влади у візуальному покращенні життя місцевих мешканців зросла. Колаборанти задобрюють людей підлатаними дорогами та обіцянками покращення життя, аби ті в день т.з. «референдуму» прийшли на виборчі дільниці для створення загальної картинки для пропагандистських ресурсів.

Наразі на новоокупованих територіях Луганської області формуються групи активістів для проведення «референдуму». В Луганську вже відкрито «приймальню громадського штабу для інформування населення щодо підготовки можливого референдуму про входження лнр до складу рф». У Марківському районі, чиновники якого одні з перших радо зустріли окупанта, сформовано штаб активістів. До складу входять здебільшого сільські мешканці молодого віку. Про це повідомляють у соціальних мережах місцеві мешканці.

«Ці створіння насправді були ніким, більшість з них не мали офіційної роботи до окупації, тому що в Україні не може працювати в тій чи іншій організації вівця, яка ще вчора пасла корів, а тепер прийшла працювати спеціалістом в селищну раду. Деякі з цих осіб не мають навіть незакінченої вищої освіти, не кажучи вже про повну. Через відсутність кваліфікованих кадрів оркам доводиться брати до себе на роботу непотріб, який тільки радий тому, що у них нарешті з‘явилась робота, та ще й в кабінеті, а не прибирати за свинями. І цим всім вони роблять картинку, що навіть прогресивна молодь підтримує їхні ідеї, але насправді це не так. Цих осіб просто впустили в кабінет, вони відчувають свою значимість, тому звичайно підтримують своїх господарів, які витягнули їх із лайна», — пише одна з коментаторок регіонального телеграм-каналу.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

Цей матеріал було створено ІА «Вчасно» в рамках Програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за підтримки Європейського Союзу, МЗС Норвегії та МЗС Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ІА «Вчасно» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії, Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev