Бої за Соледар підкреслили конфлікт між «вагнерівцями» та міноборони рф — ISW

Заява міністерства оборони рф про нібито захоплення Соледара без згадок про ПВК «Вагнер» підкреслила конфлікт між офіційним російським військовим керівництвом та «вагнерівцями».

Бої за Соледар підкреслили конфлікт між «вагнерівцями» та міноборони рф — ISW/ фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

Аналітики ISW звернули увагу, що спершу повідомлення міноборони рф про нібито захоплення Соледара не містило згадок про участь у бойових діях ПВК «Вагнер». 

А шість годин потому після резонансу в російському інформаційному просторі міноборони оприлюднило нове оголошення, в якому визнало «вагнерівців» учасниками битви за Соледар.

«Міноборони росії спробувало виправдати своє зневажливе ставлення до ПВК "Вагнера", стверджуючи, що російське "різнорідне угруповання військ" виконувало "спільний план" на соледарському напрямку та приписало напад на житлові райони військам ПВК "Вагнера"», — пишуть у ISW.

Водночас пригожин розпливчасто відповів на факт замовчування міноборони рф ролі «Вагнера». Він заявив, що не може коментувати ситуацію. 

В ISW припустили, пригожин, ймовірно, прагне використати можливу перемогу в Соледарі як інструмент торгу для підвищення свого авторитету в росії. 

«Згадка російським міноборони про війська "Вагнера" у відповідь на суспільний резонанс свідчить про значну перемогу пригожина, зміцнюючи його як вирішального гравця у цій війні», — додали аналітики.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що кремлівським пропагандистам радять робити акцент на надмірних людських втратах та беззмістовних атаках ПВК.

Зокрема, пропагандистів закликають відмовитися від згадування ПВК «Вагнер» у позитивному контексті. 

Водночас власник ПВК євген пригожин заявив про внутрішню боротьбу та спроби «вкрасти перемогу» у «вагнерівців».

У Міністерстві оборони росії заявили про повну окупацію 12 січня міста Соледар Бахмутського району Донецької області. Натомість у Силах оборони України цю інформацію заперечують.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev