Черговий воєнний злочин: на кордоні рф з Естонією зникли понад тисяцу українців, які хотіли евакуюватись  

Понад тисяча українців, які останніми днями перебували в Івангороді для перетину кордону в Естонію, зникли. Більша частина з них —  маріупольці.

На кордоні рф з Естонією зникли понад тисяцу українців, які хотіли евакуюватись/фото з відкритих джерел

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметсу повідомив, що вантажівки з українськими біженцями вивезли у невідомому напрямку. Зараз влада Естонії намагається з’ясувати, що відбулось, і передбачає, що росія може використовувати українців для провокації в частині перетину кордону поза межами пунктів перетину.  

“Однак, враховуючи, що окрім знущання очікуванням просто неба, ФСБ активно застосовували фільтраційні заходи та з оглядом на “автоматичне набуття громадянства”, ми більш схильні до думки, що за досвідом Маріуполя, людей просто депортували в середину росії без можливості виїзду та частково перемістили до фільтраційних таборів. На жаль, не вдається встановити зв’язок з тими, хто перебував в черзі на перетин кордону”, – коментує радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

Схожу ситуацію з  чергами просто неба спостерігають в районі естонських пунктів перетину Койдула та Лухамаа.  

“Росія продовжує геноцид українців та продовжує робити все, аби тримати маріупольців в заручниках на території росії. Якщо це не черговий воєнний злочин, то я не знаю цьому іншої назви. Ще раз маємо звернутись до міжнародної спільноти журналістів. Якщо прямо зараз не буде втручання та резонансу, тисячі українців опиняться в заручниках росії. Перші тисячі вже майже втрачено. Однак, ще надія є”, – додає Андрющенко. 

Нагадаємо, після псевдореферендумів на окупованих територіях можливості потрапити на підконтрольну Україні територію стає все менше. Велика кількість українців вирішила евакуюватись з цих територій найпростішим шляхом – через росію.  

Люди на кордоні з Естонією в російському місті Івангороді стояли у чергах понад 6 годин. Повідомляли також про затримання та факти заборони перетину з боку росії.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev