До 20 тисяч гривень підтримки та виплати навіть без паспорта: дайджест новин для ВПО

Добірка новин для переселенців: доповнення в умовах отримання виплат, проблеми з довідкою ВПО та гроші на підтримку для деяких категорій. 

Колаж з фото НБУ та Прямий

1. Відтепер ВПО можуть отримувати виплати навіть у разі втрати паспорта

Фото: Дія Фото: Дія7 серпня ВПО, які втратили паспорт, отримали можливість ставати на облік та оформлювати виплати на проживання. Підставою виступає довідка з ДМС про подання документів для оформлення паспорта громадянина України. Відповідна постанова була розроблена Мінреінтеграції спільно із Мінсоцполітики та ДМС та ухвалена Урядом 1 липня.

Видаватимуть довідку центри надання адмінпослуг, територіальні органи або терпідрозділи ДМС, державні підприємства, що належать до сфери управління ДМС.

Для оформлення виплат також можна використовувати документи з додатку Дія, зокрема єДокумент.

2. Деякі з переселенців можуть отримати до 20 тисяч гривень грошової підтримки

Фото: НБУ Фото: НБУУкраїнський ветеранський фонд продовжує втілювати мікрофінансування ветеранського бізнесу для членів родини Захисника або Захисниці, які мають власний бізнес, зареєстровані як фізична особа-підприємець або самозайнята особа.

До 20 тисяч гривень відшкодування на ведення бізнесу можуть отримати ветерани та ветеранки, їхні дружини чи чоловіки, батьки, діти (у тому числі усиновлені) учасників бойових дій, а також родичі загиблих захисників та героїв Небесної сотні.

Для подачі заявки потрібно відповідати одразу трьом критеріям:

  • бути ветераном чи членом родини ветерана;
  • бути ФОПом чи самозайнятою особою;
  • мати статус внутрішньо переміщеної особи, набутий після 24 лютого 2022 року.

Для отримання фінансової підтримки попередньо треба подати документи, а саме:

  • паспорт заявника з пропискою;
  • довідку ВПО (скриншот з Дії не підходить);
  • виписку чи витяг з ЄДР про ФОП, чи самозайняту особу;
  • документ, що підтверджує статус ветерана: посвідчення УБД, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, посвідчення учасника війни;
  • документ, що підтверджує спільне проживання з ветераном до війни, свідоцтво про одруження чи свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що підтверджують покупку після 24 лютого 2022 року для роботи бізнесу відповідно до КВЕДів (чек або видаткова накладна).

Заявку на отримання коштів можна на сайті Українського ветеранського фонду в розділі мікрофінансування бізнесу за цим посиланням.

3. Коли в Дії чекати на довідку ВПО тим, в кого вона досі не відображається? 

Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерелЯк роз'яснює Дія на своїй сторінці у Фейсбуці, усі заяви, що були подані до 1 травня, передаються в органи соцзахисту для опрацювання. Проте через велике навантаження процес може відбуватись довше, аніж хотілося б.

«Команда Дії та Мінсоцполітики працюють над вирішенням ситуації, щоб ваша заявка була опрацьована та кошти були зараховані на банківський рахунок. Тож радимо очікувати на вирішення ситуації», — йдеться в повідомленні. 

За цей час до 25 липня понад 619 тисяч українців подали заявки через Дію. 441 504 українців успішно отримали довідку ВПО та грошову допомогу від держави. Обіцяють, що усі заяви, які ще не опрацювали в Мінсоці, будуть опрацьовані, і всі зможуть отримати свої виплати та довідку ВПО.

Наразі Дія та Мінсоцполітики працюють над автоматичними призначенням та виплатами, щоб обробка заяв відбувалася без залучення працівників районних управлінь соцзахисту. Також переробляється взаємодія з Мінсоцполітики, щоб прибрати низку технічних проблем.

Якщо виникли питання щодо умов отримання послуги чи нарахування виплат, у Дії радять звернутися до Міністерства — надіслати листа на електронну пошту — [email protected]

4. Лікарі поруч: що треба знати про медпослуги для ВПО

Фото: УНІАН Фото: УНІАНВнутрішньо переміщена особа може бути прийнята в будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором. Головне – щоб заклад мав можливість забезпечити відповідне лікування. 

Які медичні послуги доступні?

Амбулаторія чи інший лікувальний заклад повинні:

  • вести облік переміщених осіб, які звертаються;
  • надавати первинну, а також медичну допомогу пацієнтам у невідкладному стані;
  • проводити вакцинацію відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Чи потрібно мати сімейного лікаря на новому місці?

При невідкладному стані або плановій вакцинації надавачі медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, не мають права наполягати на необхідності подання їм декларації про вибір лікаря.

Чи можна розраховувати на безкоштовні та доступні ліки?

Для ВПО в аптеках продовжує працювати програма «Доступні ліки». Всі препарати за рецептом для людей, які потребують постійного лікування, можна отримати в будь-якій аптеці безкоштовно. Якщо вони перевищують визначену державою ціну, — за невелику доплату. Їхній перерозподіл по регіонах регулює Міністерство охорони здоров’я.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev