«Добиваємося, щоб окупанти тремтіли та боялися»: як «небесні очі» українських воїнів допомагають бити ворога на Сході

З 2014 року, з початком російської агресії на Сході країни, безпілотні літальні апарати продемонстрували свою високу ефективність і під час ведення бойових дій – їх використовують для аеророзвідки, за результатами якої українська арта швидко і точно нищить ворожу техніку та склади з боєприпасами, навіть ті, які знаходяться далеко у ворожому тилу. 

Як «небесні очі» українських воїнів допомагають бити ворога на Сході / фото: АрміяInform

Ще донедавна безпілотні літальні апарати використовувалися переважно в цивільних сферах — сільському господарстві, де їх застосовують для обробки полів, організації допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій, при створенні художніх і документальних фільмів, рекламних роликів, музичних кліпів тощо. А рятувальники використовують дрони для пошуків зниклих безвісти.

Але вже з 2014 року, з початком російської агресії на сході країни, БПЛА продемонстрували свою високу ефективність і під час ведення бойових дій. 

На Сході країни журналісти АрміяInform зустрілася з підрозділом, який з неба допомагає богам війни у їхній роботі.

Станіслав

Офіцер одного з батальйонів окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка Станіслав 25 лютого цього року повернувся до українського війська з цивільного життя, де успішно керував ІТ-компанією.

«24 лютого я прокинувся від звуків вибухів. Перша думка була — хто може щось святкувати, випускаючи салют прямо зранку? Але потім зрозумів — росіяни таки розпочати свою «спецоперацію» проти України…»

Уже 26 лютого товариш  віддав Станіславу перший дрон, навчивши азів поводження з технікою. Далі справа була за офіцером – удосконалити навички та застосувати їх на практиці.

«Безпілотники на той момент були хіба що не єдиним способом, який міг надати точну інформацію про противника, тому я активно почав опановувати новий фах, аби якомога скоріше розпочати роботу в напрямку аеророзвідки», — каже він. 

«Пташенята» Станіслава

Під гуркіт канонад, що не стихає, журналісти їдуть вздовж лінії фронту на локацію, де на них вже очікують підлеглі офіцера, яких він ніжно називає «мої пташенята».

«Хлопці дуже стараються у навчанні щодо поводження з дронами і вже демонструють перші результати. Якщо провести аналогію — вони вже обростають пір’ям, розправляють крила та стають могутнішими. Від моїх орлів вже не сховається ніякий ворог!»

Позиція знаходиться у віддаленій від району бойових дій лісосмузі й умовно вважається безпечною — тут хлопці, не відволікаючись, можуть спокійно підняти «пташку».

Уже за кілька хвилин дрон беззвучно злітає у повітря та рухається в бік ворога. Оператори, не відриваючись, дивляться на екрани планшетів, керуючи «пташкою» за визначеним маршрутом. «Смерть ворогам», яка відбувається по кілька разів на день, триває в повній тиші. Лише іноді військовослужбовці перемовляються термінами, значення яких відомо лише їм…

Хвилин за тридцять безпілотник повертається до рук господарів — завдання виконано, ворожа позиція, звідки працював міномет, знищена.

«У мене в команді по два представники з кожного підрозділу. Я як керівник цих польотних заходів їх навчаю, передаю свій досвід, а вони вже працюють в інтересах свого підрозділу — можуть і скорегувати вогонь, і знайти позиції противника та передати інформацію на центр управління службою», — ділиться Станіслав.

Мета — добитися, щоб окупанти просто тремтіли та боялися

Вивчивши тактику дій ворога у смузі відповідальності, офіцер зробив висновок, що ефективніше, коли оператори БПЛА несуть чергування в повітрі протягом світлового дня та «відпрацьовують» цілі на будь-яких доступних для них відстанях, а вогневі засоби ураження — знаходяться в повній бойовій готовності зреагувати на інформацію, яку надають «пілоти».

«Як це працює: виявляється ціль — або оператором БПЛА, або надходить доповідь з передових позицій про гуркіт техніки, стрільбу, пересування противника. В іншому випадку «пташка» злітає у повітря, а засіб ураження вже заряджений очікує на координати, аби завдати вогню.  Прикладом є сьогоднішня робота моїх «пташенят» — вони виявили мінометну позицію ворога, а вже незабаром наші танки відпрацювали по росіянах з закритих позицій. Тепер і кілька орків, і їхній міномет відправилися до пекла…», — розповідає він. 

За словами Станіслава, за допомогою «небесних очей» за пів року бойових дій особовий склад батальйону знищив понад 20 одиниць броньованої техніки, серед яких є і танки, велику кількість позицій, вогневих точок, КСП, кілька мінометів.

«Наша мета — добитися, щоб орки в смузі відповідальності нашого батальйону просто тремтіли та боялися. Щоб кожен із них, коли висувається на передові позиції, зайвий раз подумав, що ризикує власним життям. Щоб просто кидали на пальцях, чия черга сьогодні, адже хтось з них повернеться в тил вже як небіжчик!»

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev