Наразі вдалий момент для наступу на Донецьк та Горлівку: аналіз військового експерта

Донецьк, Горлівка, Макіївка, Єнакієво та Ясинувата можуть бути наступними цілями ЗСУ.

Наразі вдалий момент для наступу на Донецьк та Горлівку: аналіз військового експерта /фото Генштабу ЗСУ

Рух військ та ситуація на східному фронті України складається вдало для чергового наступу ЗСУ на східному фронті, розповів військовий експерт та полковник запасу Роман Світан в ефірі 24 каналу.

За даними, які має сьогодні Україна, після відступу з правого берега Херсону, російські окупанти перекинули на Схід угрупування кількістю 15 000 осіб. Інтенсивність боїв на Донбасі сягає понад 100 атак за день. Ворог намагається вести наступальні дії, але для українських військових складається досить вдала ситуація для власного контрнаступу, вважає Роман Світан.

«Дійсно збільшилася кількість людей, але не збільшився їх бойовий потенціал, - аналізує дії рашистів ескперт. – Лінія фронту на Донбасі зараз встановилася уздовж певних рубежів, а це Вугледар - південно-західна околиця фронту, Авдіївка, Бахмут з Соледаром, Сіверськ та район Лисичанська. Кордони міст – це гарний укрепрайон для оборони, який якщо підготувати, можна втримувати малими силами. Саме це зараз відбувається на Донбасі».

Наразі окупанти не можуть протиснути ці укрепрайони, тому що пройти між містами неможливо – одразу потрапляють під українську артилерію. А у лоба, коли атакують, просто гинуть, потім знову атакують і гинуть. Таким чином, каже Роман Світан, йде планомірне знищення російських військ, і шансів на успіх у рашистів немає. 

ЗСУ на цьому фронті демонструють високий рівень професійності та героїзму. Проти українців воюють вагнерівці, контрактники та частково мобілізовані.  Але ситуація може змінитися.

«Зараз туди підходять наші війська з правого берега Херсону – невикористаний потенціал. Інтенсивність боїв ще збільшиться, - зазначає полковник запасу Світан. – Но росіяни не просунуться далі. На Запорізькому та Луганському напрямках важко проводити наступальні дії, тому що розмитий ґрунт. І зараз оптимальний варіант заходити в агломерації – там, де ґрунту немає, а є асфальт. Це Донецьк та Горлівка. Думаю, що наші війська переформатуються, і частина буде спрямована саме в ці агломерації: Донецьку-Макіївську-Ясинуватську та Горлівську-Єнакієвську. Саму тут можна проводити наступальні дії. Вважаю, Генштаб використає цю можливість».

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev