Один із духовних лідерів України родом з Донецька покинув свою посаду та став на захист держави

Муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” покинув свою посаду та став до лав Сил оборони України.

Один із духовних лідерів України родом з Донецька став на захист держави / фото: Фейсбук Саіда Ісмагілова

Саід Ісмагілов — муфтій Духовного управління мусульман України “Умма”, один з мусульманських духовних лідерів України. Його історію розповідає Український ветеранський фонд.

Фото: Фейсбук Саіда Ісмагілова Фото: Фейсбук Саіда ІсмагіловаЗовсім нещодавно він завершив роботу на посаді муфтія, на якій перебував понад 13 років, і став до лав Сил оборони України. Дає відсіч агресору на українській землі. Разом із побратимами-парамедиками з ASAP «Хоттабич» рятує поранених. 

Він розповів, що з грудня 2021-го тренувався в батальйоні територіальної оборони — повномасштабної війни очікував.

«...13 років і два місяці на посаді муфтія — це чималий термін... Зараз частина громад і мечетей знаходяться або під окупацією, або в зоні бойових дій, а російські муфтії і місцеві колаборанти вже безсоромно наклали на них свої лапи. Ми все повернемо, нехай вони це пам‘ятають. В Ісламі не існує феномена священства, тому мусульманин, котрий залишає посаду, є звичайною людиною, що не обтяжена обмеженнями по мілітарній лінії, і без проблем може бути воїном», — каже він.

Саід Ісмагілов — родом з Донецька. Володіє чотирма мовами: українською, російською, татарською, арабською. На посаді муфтія називав своїм головним завданням виховання мусульман України як невіддільної частини українського суспільства. Чимало зусиль присвятив консолідації мусульман України, розвіюванню негативних міфів про Іслам і мусульман.

У 2011 році ввійшов до складу робочої групи вчених, яка працювала над канонічним перекладом Священного Корану на українську мову.

Активний учасник Революції Гідності.

«Військовослужбовці наших Сил оборони — дуже строкаті та дуже різні. Різні у віросповіданнях та світоглядних цінностях, різної статі та різного віку, з різною освітою та бойовим досвідом. Але є один спільний “нерв”, котрий об’єднує наше багатотисячне військо — обов’язок захистити Батьківщину. Ми їм віримо, ми в них впевнені та знаємо, що вони роблять для цього все, і трішки більше», — підкреслюють у ветеранському фонді.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev