Прикриватимуть від атак ворожої авіації: що вміють німецькі зенітні танки Gepard?

Темп вогню кожної гармати — 550 пострілів на хвилину!

Фото: defence-ua.com

Gepard — німецька зенітна самохідна установка (ЗСУ), яка призначена для безпосереднього прикриття наземних військ, знищення повітряних цілей на похилих дальностях від 0,1 до 4 км з місця, з короткою зупинкою та в русі.

Перші три німецькі ЗСУ Gepard вже в Україні. Вони серед кращих у своєму класі. Про це йдеться у матеріалі АрміяInform та Військового телебачення.

Уражають цілі на відстані від 100 метрів до 4 км. Екіпаж всього три людини: водій, командир і навідник. Ці комплекси будуть прикривати важливі об’єкти інфраструктури від атак гвинтокрилів та літаків на малих і надмалих висотах. Gepard почали розробляти в 60-х роках.

Зенітна установка тривалий час була надважливим елементом протиповітряної оборони армій Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Але в 2000-х від неї відмовились. Зараз її використовують в інших країнах світу.

Установка базується на шасі танка Leopard 1. На башті, що здатна робити повний оберт, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA та два радари, що визначають ціль на відстані до 15 км. У модифікації ЗСУ 1 А2 встановлено цифровий комп’ютер, що може приймати дані із інших радіолокаційних систем, – по суті, бачити ціль поза своєю зоною. Основний боєкомплект — 320 снарядів для ураження повітряних цілей.

Висока рухливість на місцевості та швидкий поворот вежі забезпечують надзвичайно короткий час реакції на загрози з повітря, а широкий спектр боєприпасів роблять її ефективною зброєю навіть проти легкоброньованої техніки.

Також у магазині 20 снарядів для наземних цілей. Темп вогню кожної гармати — 550 пострілів на хвилину, тобто разом — 1100 пострілів по цілі. Gepard здатен працювати в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника. Раніше повідомлялося, що загалом Україні мають передати 30 одиниць Gepard.

Відомо щонайменше про 100 військовослужбовців української армії, які навчалися в Німеччині керувати цими самохідними зенітними установками.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev