Рашисти оголосили про «референдуми» в ОРДЛО: чого очікувати й чому окупанти панічно просяться до росії

Сепаратисти з Донбасу, яких уже кілька тижнів кошмарить наступ українських військових, знову просяться в росію. Рішення провести “референдуми” на окупованих територіях сьогодні оголосили так звана влада лнр, днр та Херсонщини.

Рашисти оголосили про «референдуми» в ОРДЛО: чого очікувати й чому окупанти панічно просяться до росії

Зокрема. на окупованій Луганщині та Донеччині такий “референдум” має відбуватися з 23 по 27 вересня.

Таке рішення, за словами голови Луганської області Сергія Гайдая, дозволить путіну отримати привід для загальної мобілізації росіян та початку нового витка війни, зокрема й нових наступів.

Голова так званого “днр” Денис Пушилін напередодні навіть запропонував окупантській владі в обличчі Леоніда Пасічника “об’єднати зусилля” та спільно провести референдуми, аби якнайшвидше росія “документально” відібрала в України окуповану територію.

Така паніка серед окупантської влади триває ще з початку вересня, відколи ЗСУ рішуче просунулися вперед і  цим немало налякали рашистів. Ті почали нервувати, посилюючи обстріли України й намагаючись своїм тиском “продавити” захист Донбасу, який межує між окупованою та вільною територією. Однак коли й це не вдалося, єдиним рішенням влада окупантів обрала “референдум”.

“Зазіхання на історичні території росії – злочин”, і ще трохи риторики рашистів

Як нещодавно заявив заступник керівника ради безпеки рф Дмитро Медведєв, “референдуми” на окупованих територіях повністю змінять росію та її розвиток.

“Референдуми на Донбасі мають величезне значення не тільки для системного захисту мешканців "лнр", "днр" та інших звільнених територій, а й для відновлення історичної справедливості. Вони повністю змінюють вектор розвитку росії на десятиліття. Після прийняття нових територій до складу росії геополітична трансформація у світі набуде незворотного характеру.

Зазіхання на територію Росії - злочин, вчинення якого дозволяє використовувати всі сили самозахисту. Після внесення змін до Конституції нашої держави жоден майбутній керівник Росії, жодна посадова особа не зможе повернути ці рішення назад. Саме тому цих референдумів так бояться у Києві та на Заході. Саме тому їх і необхідно проводити", – заявив поплічник путіна.

Пізніше у кількох ЗМІ з’явилася інформація, що на думку Дмитра Мєдвєдєва прийняття окупованих територій до складу росії дозволить рф використовувати ядерну зброю.

На думку самої “громадської палати днр”, проведення цих “референдумів” допоможе “стерти неіснуючі кордони між державами”, повідомив учора голова "громадської палати днр" Олександр Кофман. Хоча раніше окупанти заявляли, що референдум відбудеться лише тоді, коли підконтрольним (окупованим – ред.) буде весь Донбас. Принаймні така риторика спостерігалася ще влітку, коли російські війська все ж просувалися вглиб України.

Коли очікувати на “референдум”?

Через панічні настрої тимчасової окупаційної влади, ті просять і вимагають провести референдум негайно, аби не зволікати. Таким чином окуповані території зможуть оголосити повноцінний воєнний стан в лднр і, відповідно, привозити на війну в Україні ще більше “гарматного м’яса”, при цьому маючи на це повноваження. Проте на такі заяви сам путін ще не відповів. А тим часом голова "громадської палати лнр" Олексій Карякін встиг наголосити, що хоч дата референдуму досі невідома, все ж офіційний документ уже прийнятий. Тож очікувати лишилося “недовго”.

"Ми тільки сьогодні звернулися і, звичайно, говорити про дату проведення референдуму поки що рано", - розповів він в ефірі телеканалу "россия 24".

Однак у риторику вже встиг втрутитися перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Віктор Водолацький. Він заявив, що в лнр такий "референдум" відбудеться восени.

“Я думаю, це буде найближчим часом... Голова республіки зобов'язаний найближчим часом відреагувати на звернення. Це буде осінь, але не пізня", – повідомив Водолацький.

Слідом за лнр і днр влада окупованої Херсонщини теж заявила. що хоче до складу рф. Щоправда, у цьому випадку керівник окупованої частини Володимир Сальдо навіть не казав нічого про ймовірну дату проведення, зате обмовився, що після “референдуму” хоче створити “свої озброєні батальйони”.

Чого очікувати після фейкового “референдуму”?

Голова Луганщини Сергій Гайдай пояснює, що проведення так званого “референдуму”, про який так мріють окупанти, дозволить росії з більшою наснагою відправляти воювати в Україну “російського м’яса”.

“Окупанти можуть провести фейковий "референдум", нашвидкуруч якось його зліпити, визнати "результати". За "результатами" вони усі захочуть вступити в склад РФ. І тоді вже деокупація тимчасово окупованої української Луганщини, з точки зору Росії, буде "прямим нападом на Росію", і це дасть можливість провести загальну мобілізацію, оголосити війну. Бо з мобілізацією у них величезні проблеми. Набрати людей у нормальній кількості вони не можуть”, – наголошує Сергій Гайдай.

На інформацію та ухвалене сьогоднішнє рішення провести “референдум” відреагували і в Офісі Президента України. Зокрема, радник Михайло Подоляк зауважив, що навіть “зліплені” результати не змінять нічого в позиції України та країн, які її підтримують.

“Маю для росіян погані новини. Є глобальний консенсус та міжнародне право. Воно однозначне: Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна. Будь-які спроби перефарбувати прапори – фікція, яка нічого не змінить ні для нас, ні для партнерів”, – наголосив Подоляк.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev