Посилять розвідку та допоможуть артилерії: що відомо про американські безпілотники ScanEagle?

У новий пакет військової допомоги США Україні увійдуть безпілотники ScanEagle: що про них відомо? 

Посилять розвідку: що відомо про американські безпілотники ScanEagle, які ЗСУ отримають на озброєння / фото: Вікіпедія

ScanEagle — американські безпілотні літальні апарати, розроблені компанією Insitu, яка є дочірньою компанією Boeing. Його створили на базі БПЛА SeaScan, комерційного дрона, призначеного для спостереження за рибою, пише Мілітарний. 

Основне завдання дронів — забезпечувати розвідку з повітря та допомагати у цілевказуванні артилерії та іншому озброєнню.

Загальний час польоту безпілотника може сягати 24+ години, залежно від конфігурації системи, дальність польоту — 100 кілометрів. Дрон може розвивати швидкість до 139 км/год.

Розмір і вага БПЛА за даними виробника:

  • максимальна злітна вага: 26,5 кг
  • максимальна вага корисного навантаження: 5 кг
  • довжина: 1,71 м
  • розмах крил: 3,1 м

Дрон може оснащуватися інфрачервоною або звичайною камерами, що встановлюється в носовій частині БПЛА і можуть обертатися.

До складу комплексу ScanEagle входять пневматична пускова установка катапультного типу Sky Wedge, посадковий пристрій Sky Hook та пункт керування, які мають невеликі габарити.

Посадка здійснюється за допомогою патентованої технології SkyHook, яка полягає в тому, що літак у повітрі на льоту чіпляється за трос, що звисає з 30-метрової щогли. 

Ці безпілотники експлуатуються в більш ніж 20 країнах світу.

Журналіст та військовий експерт Сергій Згурець наголосив, що це системи, які потрібні нашим артилерійським бригадам, тому що з огляду на активний характер бойових дій укомплектованість БПЛА в різних бригадах складає від 20 до 50%.

«Ми їх втрачаємо від вогню та під впливом російських РЕБ. Надходження цих систем дійсно посилить можливості нашої артилерії й це показник для підвищення ефективності засобів враження. Це один із БПЛА, які можуть перебувати у повітрі майже добу. Такі системи виготовляють лише 5 компаній у світі, тому у будь-якому разі цей зразок нам абсолютно потрібний», — сказав він. 

Повідомлялося, що найближчим часом наша країна отримає 15 таких БПЛА. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev