Від пастили до сухих супів для ЗСУ: підприємниці із Запоріжжя переорієнтували бізнес під час війни

Ганна Дондик та Наталія Єфименко із Запоріжжя готують сухі супи та борщі, які хлопці на передовій можуть швидко заварити й скуштувати. 

Від пастили до сухих супів для ЗСУ: підприємниці із Запоріжжя переорієнтували бізнес під час війни

Ганна Дондик та Наталія Єфименко із Запоріжжя впродовж трьох років успішно розвивають власну справу — виготовляють пастилу та фріпси з фруктів, з овочів — хлібці та чіпси та нарощували асортимент і об’єми, створюючи нові рецепти натуральних смаколиків. Жінки постійно брали участь у фестивалях, які проводив Проєкт «Економічна підтримка Східної України», так отримували нових партнерів та клієнтів. 24 лютого ситуація змінилася.

Через початок повномасштабної війни росії проти України жіночий бізнес змушений був змінити свій основний продукт. Їхнє виробництво не працювало лише кілька перших днів війни, але потім вирішили допомагати Збройним Силам України, заробляти гроші, щоб піднімати економіку держави і жити самим.

Жінки напрацювали 42 види пастили з різних фруктів, але з початком війни, вони і самі то розуміли, її перестали купувати, бо це — смаколик, а не продукт першої необхідності. Потрібно було переорієнтовувати виробництво на щось інше. Зараз їхня фішка — супи для ЗСУ.

«Замовлення на пастилу впали до нуля, потрібен був новий продукт, тож ми взялися експериментувати, — говорить співзасновниця "Arty.ua” Ганна Дондик. — Ми побачили, що військових на передовій немає можливості готувати, але потрібна була гаряча їжа, яку можна швидко зробити у польових умовах. Так вирішили готувати сухі супи та борщ».

Сухпайки передають на передову / фото зі сторінки Arty.ua в Інстаграмі Сухпайки передають на передову / фото зі сторінки Arty.ua в Інстаграмі

Обладнання для цього підходило — раніше на ньому сушили фрукти, зараз — овочі. Щодня у своєму цеху вони експериментували з новими смаками. Так за певний час створили власні рецепти дев’яти супів — є з рисом, грибами, сочевицею, шпинатом, гречаний, із м’ясом — та борщу. Їх не треба варити — просто залити гарячою водою, але є і такі, які треба готувати 15 хвилин.

«Відварені овочі ми змішуємо та висушуємо (сублімуємо), потім подрібнюємо їх, так виходить овочевий порошок, який треба лише залити окропом. Тобто під потреби часу ТМ “Arty.ua” створено нову лінійку продуктів. З нашого асортименту, ми створили повноцінний сухий пайок для ЗСУ “Переможний”. У ньому є суп, сухарики, хлібці (зернові флакси), пастила та чай або кава, він користується попитом, маємо замовлення на такі пайки. Якщо є бажання долучитися до справи, можна зробити “підвішений” сухпайок – коли будь-яка людина платить гроші за нього і не забирає, а ми відправляємо цей пайок на передову, кому вона скаже або попросять волонтери», — ділиться Ганна.

Продають супи через сторінки у соціальних мережах. Також охоче ідуть на контакт з іншими фермерами, волонтерами. Наприклад, жінкам можуть привезти на виробництво хліб, а вони з нього роблять сухарики. Або влаштовують натуральний обмін — фермер привозить овочі, вони віддають не гроші, а свою готову продукцію.

«У важкі часи, які зараз настали для нашої країни, така гнучкість у бізнесі допомагає нам і нашим партнерам вижити. Тому ми погоджуємося на таку співпрацю, фактично натуральний обмін. Ми говорили між собою, чи варто виїжджати, що робити у разі зростання небезпеки, куди вивезти обладнання, де знайти приміщення — так розробили план Б, — ділиться Ганна. — План А – був залишатися на місці та працювати».

Той план Б наразі не застосували, бо і сьогодні жіночий колектив з шести працівниць залишається у Запоріжжі, щодня працює, щоб виготовити смачні продукти.

Хоча із сировиною цьогоріч складно та дорого. Фрукти та овочі, які раніше привозили з Херсонщини, цьогоріч недоступні через окупований регіон. Вирощені у Запорізькій області здорожчали, їх не вистачає. Але навіть у такі складні часи підприємниці знаходять нові можливості.

У вересні представниці “Arty.ua” взяли участь у міжнародній виставці крафтових виробників «Riga Food 2022», яка відбулася у Ризі (Латвія). На неї зібралися близько 400 виробників з країн Європи, США, Мексики. “Arty.ua” повезли пастилу, сухі супи та борщ. Усе, що брали, продали відвідувачам заходу або пригостили потенційних партнерів.

Схожа продукція — фруктова пастила, сухі супи — є у Ризі, але підприємниці з України розраховують на те, що зможуть знайти свою нішу, адже виготовляють смачний натуральний продукт. Зараз жінки ведуть перемовини з кількома європейськими гуртовими покупцями, що дозволить їм продавати свою продукцію у крамницях країн Європейського Союзу.

Також жінки планують відкрити у Запоріжжі крафтову крамницю під назвою «Солома», де продаватимуть місцевим свою продукцію. У місті вже є кілька таких, де крафтовики продають свій товар. Така кооперація вигідна, адже дозволяє представити широкий асортимент різних виробників і допомогти одне одному у складні часи. Ще є мрія зробити онлайн-магазин, де будуть представлені смачні продукти крафтових виробників Запорізької області та інших регіонів, де можна буде скласти свій кошик необхідної продукції та отримати його з доставкою.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev