ВІДЕО. Залишили по собі руїни та пограбовані оселі: на Донеччині оговтуються після окупації росіян

На звільнених територіях Донеччини тривають розмінування та контрдиверсійні дії. Місцеві розповідають, що окупанти викрадали людей, мародерили та переслідували цивільних за проукраїнську позицію.

Як виглядає північ Донеччини після деокупації

Наразі поліція налагоджує роботу у звільнених населених пунктах Ярова, Рубці та Коровій Яр на півночі Донеччини.

Село Рубці перебувало під окупацією з квітня. Під час захоплення населеного пункту росіяни зруйнували 30% житла, а також всю інфраструктуру, зокрема пожежну станцію, сільськогосподарські підприємства та техніку, значно пошкоджено конеферму. Зараз в селі мешкає 320 людей.

Аналогічна ситуація в селі Коровій Яр, яке пів року перебувало під ворожим контролем, та смт Ярова, яке було окуповано з червня. Росіяни ставили «Гради» біля будинків, а, втікаючи, залишили по собі руїни, пограбовані оселі, рештки боєприпасів і мінні пастки.

Після звільнення Збройними силами України до населених пунктів прибули співробітники поліції з гуманітарним вантажем. Зараз вони обходять кожну вулицю та документують воєнні злочини рф. Загалом перевірено 500 людей. У перші дні встановлено 4 осіб, причетних до колабораційної діяльності. Зокрема отримано інформацію щодо секретаря однієї з сільрад, яка передавала представникам окупаційних військ дані мешканців з проукраїнськими поглядами. Контрдиверсійна робота триває.

Поліція перевіряє повідомлення щодо можливих викрадень мешканців фейковими правоохоронними органами окупантів.

Встановлюються місця поховання людей, які загинули внаслідок бойових дій або були закатовані. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev