Як ВПО можуть оформити пільговий державний кредит на житло?

Наразі є два варіанти оформлення пільгової державної іпотеки під 3 чи 7% для переселенців.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Роз'яснює благодійний фонд «Право на захист».

Іпотека під 3% річних

Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» працює з липня 2021 року та передбачає можливість придбання ВПО житла у кредит до 30 років (але не більше ніж до досягнення позичальником 65 років) за ставкою 3% річних.

Хто має право на отримання кредиту?

ВПО, у яких немає житла, що належить їм на підставі права власності, за виключенням житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території або на території де ведуться бойові (воєнні) дії, перелік таких територій визначений Законом України № 1207 від 15.04.2014 та наказом Мінреінтеграції. Крім того ВПО має:

  • бути платоспроможним (платоспроможність передбачає, що за умови сплати щомісячного платежу з погашення зобов’язань за кредитом, залишок доходу сім’ї (в розрахунку на кожного члена сім’ї) — не менше, ніж прожитковий мінімум);
  • позитивну кредитну історію;
  • відсутню раніше отриманої державної допомоги або іпотеки на пільгових умовах у ВПО та членів сім’ї (житло розміщене на тимчасово окупованій території або де ведуться воєнні (бойові) дій, перелік яких затверджений Законом України № 1207 від 15.04.2014 та наказом Мінреінтеграції, не враховуються).

Для отримання пільгового іпотечного кредиту ВПО має: подати заяву про намір отримати кредит особисто до регіонального управління Держмолодьжитла або онлайн через портал Дія.

Після розгляду заяви Держмолодьжитло приймає рішення про внесення або відмову у внесенні до реєстру. Після включення до реєстру кандидатів на отримання послуги, починається участь у відборі переможців, яких обиратиме Держмолодьжитло шляхом випадкового вибору чисел.

Процедура відбору відбувається у разі потреби, але не рідше, ніж один раз на чотири місяць. Дату завчасно повідомляє Держмолодьжитло. У разі перемоги у відборі та відповідності усім вимогам можна отримати кредит. Додатково переможець відбору має надати документи, передбачені Постановою КМУ від 28 квітня 2021 року № 451.‎

Умови кредитування

Кредит надається строком до 30 років, але не більше ніж до досягнення переможцем 65 років (включно).

Зверніть увагу: нормативна площа житла — 52,5 кв. метра на сім’ю з однієї особи (одинока особа) чи сім’ю з двох осіб та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї;Площа та сума кредиту розраховується залежно від кількості членів сім'ї, яка вказана у заяві. Ви отримаєте потрібну суму згідно з цінами за кв. м. При цьому вартість 1 кв. м не має перевищувати встановлену граничну вартість. У день укладення кредитного договору переможець має внести на свій особистий рахунок не менше 6% вартості житла, а також вартість площі житла, що перевищує нормативну, якщо така є.

З 01.01.2023 року ВПО можуть подати заяву на отримання пільгової державної іпотеки під 7% річних

Для цього ВПО:

  • має досягти 18 років;
  • не має діючих договорів пільгових державних іпотек та лізингу;
  • має у власності менше ніж 52,5 кв. метра загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї (не враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • не належать до осіб під санкціями та не знаходяться в реєстрі олігархів.

Що потрібно зробити для отримання кредиту: подати заявку на участь у програмі та отриманні кредиту через портал Дія.

До заяви додається: сформована засобами порталу Дія довідка про суми виплачених доходів та утриманих податків за останні 6 місяців за інформацією, наявною в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків на момент заповнення заяви та довідка ОК — 7 за останні десять років на момент заповнення заяви.

У разі коли у кандидата є повнолітні члени сім’ї, заява подається за згодою кожного повнолітнього члена сім’ї, на якого розраховується розмір кредиту. За результатами розгляду заяви надійде повідомлення від банку про попереднє кредитне рішення. Також заявник отримує порядок звернення в банк та необхідний перелік документів для отримання кредиту.

Умови кредитування

Кредит надається строком до 20 років, але не більше ніж до досягненням позичальником, на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором, 70 років.

Зверніть увагу: нормативна площа житла становить не більш як 52,5 кв. метра загальної площі та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї. Площа та сума кредиту розраховується залежно від кількості членів сім'ї, що вказана у заяві. Ви отримаєте потрібну суму згідно з цінами за кв. м. При цьому вартість 1 кв. м не має перевищувати встановлену граничну вартість. У разі перевищення граничної вартості 1 кв.м. житла та нормативної площі, дана сума має бути внесена у рахунок першого внеску. Крім того, розмір першого внеску складає 20% від вартості іпотеки.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev