Незламний бізнес: двічі переселенка з Донеччини відкрила пекарню в Івано-Франківську

До повномасштабного вторгнення Олена Брюховець розвивала бізнес з виробництва продуктів харчування у містах Донеччини. Зараз же підприємниця знайшла в собі сили продовжити власну справу на Галичині. 

Незламний бізнес: двічі переселенка з Донеччини відкрила пекарню в Івано-Франківську

Історію Олени Брюховець розповідає Програма USAID з аграрного і сільського розвитку.

Сімейний бізнес Олени розпочався у 2014 році — спочатку це була ферма з вирощування тварин: качок, індиків, свиней, кроликів і навіть нутрій. Потім у Мирнограді Донецької області заснували підприємство «Лавка фермера» та займалися вирощуванням агропродукції, виробництвом кондитерських виробів, виготовленням сирів тощо.

Після досягнення певного об’єму виробництва, розпочали виготовлення напівфабрикатів. Через деякий час підприємство почало закуповувати сировину у інших фермерів і навіть відкрили два магазини у Мирнограді та Дружківці, а також буфет у місцевій лікарні. Це був соціальний проєкт з приготування гарячих обідів для пацієнтів та лікарів по невисоким цінам.

З початком повномасштабного вторгнення підприємство більше не могло отримувати сировину від фермерів та інших партнерів. Тоді і вирішили, що потрібно щось робити і ухвалили рішення про релокацію бізнесу. Разом з іншими власниками сусідніх підприємств об’єдналися в Громадський кластер «Харчовий кластер Східної України». Так, декілька власників вирішили їхати в одне місце — Івано-Франківськ, щоб підтримати один одного.

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми не розгубилися адже вже вдруге переселяємося через війну, тому у нас уже є досвід і «імунітет». Ми зосередилися і одразу зрозуміли, що нам треба робити. Ми зрозуміли, що наше підприємство потрібно буде вивозити. А як це зробити, за допомогою яких інструментів, нам підказали, ми отримали підтримку», — розповідає Олена Брюховець.

Консультанти Програми USAID_АГРО допомогли Олені проаналізувати ринок кондитерських виробів, зміни, які відбулись у кон’юнктурі ринку з початком війни, канали збуту, а також розповіли про організацією бізнес-процесів, грантові можливості для цього бізнесу та як ефективно залучити кошти для діяльності.

Зараз підприємство поки не виготовляє власної сировини, а реалізовує продукцію партнерів по бізнесу. Разом з Оленою працює подружжя Юлії та Сергія Довгопольських. Вже розпочали виготовляти кондитерську продукцію, шукають нових партнерів та постачальників сировини.

«В сьогоднішніх умовах я б порадила не розгубитися, вірити в себе, адже життя триває, знаходити в себе сили, повертатися до свого досвіду, знань, шукати підтримку і вона обов’язково буде. Тим паче, що сьогодні є багато програм підтримки. З одного боку зараз важкий час, але ми всі в однакових умовах, і в кожного є шанс себе спробувати в чомусь і йти вперед, до перемоги».

Спробувати солодощі з пекарні «Лавка Фермера» в Івано-Франківську можна безпосередньо у пекарні (вул. Павла Тичини 65 /79) та у кав'ярні «Просто кава» (вул. Шевченка, 7).

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev