ЗСУ продовжують наступ у районі Лимана, росіяни в паніці вдаються до самогубних контратак, — аналітики

Російське командування хоче будь-якою ціною втримати Лиман та Ямпіль, через що кидає на першу лінію мобілізованих вояк. Ті цілими підрозділами буквально згорають на передовій. 

ЗСУ продовжують наступ у районі Лимана, росіяни в паніці вдаються до самогубних контратак / фото: DeepState Mар та ГШ ЗСУ

Українські війська, ймовірно, продовжили наступальні дії в районі Лимана 24 вересня, йдеться в свіжому зведенні Інституту вивчення війни.

«Російське джерело стверджувало, що українські війська взяли під контроль Нове (18 км на північ від Лимана) і продовжують наступ на південь від Лиману з лінії Рідкодуб-Нове. Кілька російських воєнкорів стверджували, що українські війська також взяли під контроль половину Новоселівки, що за 10 км на північний захід від Лимана», — зазначається в зведенні.

Натомість військовий оглядач, координатор групи «Інформаційний спротив», полковник ЗСУ Костянтин Машовець у своєму Фейсбуці наголошує, що драматичні зусилля російського командування «стабілізувати» фронт у районі на захід та північний захід від Сватового, а також стримати просування ЗСУ між Осколом та Сіверським Дінцем натикаються на майже «суттєві перешкоди». В першу чергу, ним же створені.

«Зокрема, вперте намагання "контратакувати скрізь і завжди", де це тільки можливо, лише погіршують у цьому сенсі ситуацію. Так, дводенні спроби відкинути передові підрозділи ЗСУ "за Оскол" у районі Куп'янська та прагнення "за будь-яку ціну" утримати Лиман та Ямпіль призвели до того, що доводиться кидати у першу лінію усе, що є під рукою... навіть свіжоналовлених "мобіків" з 1-го та 2-го армійського корпусу, які через тиждень інтенсивних боїв "розповзаються" як березневий сніг...», — пише експерт.

Наприклад, залишки 2-х повнокровних (раніше) БТГр 144-ї мотострілецької дивізії, які були вимушені відійти з-під Печеніжського водосховища у північну частину Луганської області під час українського наступу у Харківській області, внаслідок декількох днів інтенсивних контратак на українські великі та малі плацдарми на Осколі перетворилися у «2-3 роты сокращённого состава» (за формулюванням одного з російських службових документів).

Або ж епізод висування 2-х «полків мобілізаційного резерву» 2-го армійського корпусу на лінію Маліївка — Карпівка — Середнє — Шандриголове, з метою контратакувати та відсунути ЗСУ на лінію Рубці — Кримки — Олександрівка — Ярова.

Скріншот DeepState Mар Скріншот DeepState Mар

«Це, явно, м'яко кажучи, досить "дискусійний" з точки зору оперативної доцільності задум, адже якщо 1,5-2 більш-менш боєздатних батальйони з цих "полків" на сьогоднішній день набереться, то це буде "дуже добре" для противника. Всі (причому, як з нашої, так й протилежної сторони) прекрасно розуміють, що ці підрозділи "згорять" на лівому березі Осколу протягом 1-2 тижнів... а рештки цих "полків" доведеться відводити та заміняти  "новими" (які поки що незрозуміло де брати). І це в загальній динаміці розвитку ситуації південніше Оскільского водосховища нічого не змінить, причому навіть якщо ці "моббатальйони просунуться на 1,5-2 км вперед... Лиман усе одне "паде"... Але ні, їх усе одно "кидають" в самогубні контратаки, об'єктивно зменшуючи свої власні спроможності організувати у північній частині Луганської області "щось путнє"», — пише Костянтин Машовець.

Ще більше ситуацію у цьому для ворога погіршило нанесення ЗСУ цілої низки результативних ударів далекобійними високоточними засобами ураження в районі Сватового, Новоайдара, північно-західніше Старобільска, а також у смузі Креміна — Рідкодуб — Сватове — Старобільск по об'єктам та цілям тилової інфраструктури противника, яка тільки-но формується.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev