«Серія безсистемних самогубчих атак»: думка експерта про наступ росіян в районі Вугледар — Новомихайлівка

За три дні «великого наступу» на Вугледар росіяни просунулися лише на…1 кілометр. Свої невдачі окупанти виправдовують поганою погодою та «щільною міською забудовою».

Експерт розповів про самогубчі атаки росіян на Вугледар / колаж з скріншоту DeepState Map та фото з відкритих джерел

Командування військ противника в районі Вугледар — Новомихайлівка придумало черговий «геніальний план», пише у своєму Телеграм-каналі координатор групи «Інформаційний спротив», полковник ЗСУ Костянтин Машовець.

Так, дві доби тому війська противника розпочали інтенсивні атаки на Павлівку (на південь від Вугледара), намагаючись прорватися в місто з півдня, а також одночасно з рубежу Славне — Солодке атакували передові позиції ЗСУ на південь від самої Новомихайлівки.

Противник діє силами приблизно до 4-5 БТГр, зведених та розподілених за напрямками у дві тактичні групи — Вугледарську та Новомихайлівську.

«Очевидно, що противник прагне шляхом двох ударів, які сходяться приблизно на схід від Водяного, ліквідувати Вугледарсько-Мар'їнський виступ ЗСУ, який об'єктивно є досить зручним "стартовим" районом для наступу українських військ, або на Волноваху, або на Докучаєвськ», — зазначає Костянтин Машовець.

Ворогу здається, що для українського командування вся ця операція була нібито несподіваною — також росіяни майже на 100% впевнені у її «остаточному успіху», зазначає експерт.

«Не хотілося б нікого розчаровувати, проте зверніть увагу всіх цих авторів "військової белетристики" а-ля "ми всіх переможемо" на один нюанс, який став уже очевидним... А саме — вже закінчився третій день цього "несподіваного" наступу російських військ, але вони змогли лише, просунувшись на 1 км, зачепитися за південно-східну частину села Павлівка... та й те, зважаючи на все, близькі до того, що їх звідти виб'ють найближчим часом... На інших ділянках цього "разючого" удару ситуація взагалі, по суті не змінилася. Спроби "прорватися" — закінчилися безрезультатно», — наголошує експерт.

У зв'язку з цим постає цілком закономірне і логічне питання — якщо ЗСУ «не очікували» на ці атаки, то чому російські війська так важко і повільно просуваються?

«У деяких російських звітах їх командири малий темп просування своїх підлеглих військ та середньодобові показники наступу, що стрімко наближаються до позначки "зеро", виправдовують несприятливими погодно-кліматичними умовами (рясний дощ, вогкість, туман)... а також (ви не повірите) "щільною міською забудовою"...

Що цікаво, при цьому російські командири особливо не наголошують увагу свого начальства на тому, що заважає їм перенести основні бойові дії з н.п. Павлівка на більш відкриту місцевість (правіше або лівіше неї), а також на тому, що українським військам доводиться діяти в таких самих погодно-кліматичних умовах, як і російським...

Тобто повторюється історія з "обороною по Осколу" і "виходом на межу річки Жеребець", а ще наочніше — "контрнаступ біля Печенізького водосховища". Тобто — низка нібито узгоджених за місцем і часом атак, з цілком певною метою, поступово перетворюється на серію безсистемних самогубчих атак, які згодом втрачають як свою потужність, так і в цілому загальний зміст, включаючи тактичний», — пояснює полковник ЗСУ.

Як він пояснює, відбувається це все тому, що російське командування продовжує демонструвати формалізм та шаблонні підходи щодо планування та організації бойових дій.

Цілком імовірно, що вперті атаки противника на Вугледарському напрямку (включаючи дорогу між Павлівкою та Великою Новосілкою), а також на Новомихайлівку і на південь від неї, продовжуватимуться. «Але вже зараз зрозуміло, що "зрізати" виступ ЗСУ, що загрожує Волновасі та Докучаєвську , принаймні — вийти на кордон Вугледар — Костянтинівка у противника найближчим часом не вийде», — наголошує Машовець.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev