Бахмут: ЗСУ відновили позиції, а росіяни кидають у бій резервну «десантуру»

ЗСУ вдалося відновити кілька позицій на Бахмутському напрямку, свідчать дані аналітиків.

ЗСУ відновили позиції у Бахмуті / фото: Генштаб

Українські збройні сили відновили свої позиції навколо Бахмута та продовжують утримувати стратегічно важливе місто. Втім, російські війська продовжують його штурми.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики з посиланням на заяви Генштабу ЗСУ наголошують, що окупанти провели додаткові безуспішні наступальні дії на північний захід від міста у районі Оріхово-Василівки, що 12 км на північний захід.

Також геолокаційні кадри за 31 березня показують прапор групи «Вагнера» на будівлі в центрі Бахмута в межах кількох кварталів від будівля міської адміністрації. В ISW додають, що російські «воєнкори» стверджували, що війська ПВК продовжували атакувати північний і південний Бахмут, а також безуспішно намагалися наступати на захід у напрямку до Хромового.

«Українські війська відновили позиції навколо Бахмута, і українські чиновники продовжують наголошувати на важливості продовження оборони України в цьому районі 31 березня», — наголошують американські аналітики.

Геолокаційні кадри за 31 березня свідчать про те, що ЗСУ провели контратаку на південний захід від Бахмута та відновили втрачені позиції на південь від Іванівського, що розташоване за близько 7 км на південний захід від міста.

Вкотре зазначається, що українська оборона Бахмута залишається стратегічно надійною до тих пір, поки Сили оборони України змушують російські війська відводити живу силу та техніку без великих втрат для українських військ.

Натомість військово-політичний оглядач Олександр Коваленко у своєму Телеграм-каналі наголошує на тому, що росія ввела до Бахмута резервні десантні війська, що свідчить про нестачу ресурсу у «вагнерівців».

«Поява російської десантури, хоча її такою називати язик важко повертається, у місті вже свідчило про нестачу ресурсу самих ПВК «Вагнер». Але, коли в полях і передмісті намалювалися підрозділи резервної 98-ої повітряно-десантної дивізії, це змусило задуматися про інше…

98-а дивізія — це резерв, який за ідеєю мав заводитися після окупації Бахмута, для його утримання, або на випадок контрнаступу ЗСУ та заняття оборони. Тобто це за планом не активний ресурс, але щось пішло не за планом?" - коментує Коваленко.

Він зазначає: оборона Бахмута тримається вже 243 дні. «Містечко площею 40 квадратних кілометрів вимотало, виснажило і принизило „другу“ армію у світі. І продовжує це робити, витягаючи з неї останні ресурси», — додає експерт.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev