На Сході росія готується відновити наступ ще на двох напрямках, — аналітики

Росія, ймовірно, готується до широкомасштабного наступу в січні та лютому 2023 року, вважають американські аналітики.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни, відновити наступ у найближчі місяці російським терористам буде простіше на двох напрямках – уздовж кордону Харків-Луганськ на північному сході України або в Донецькій області.

Українські офіційні особи прогнозують, що росія може спробувати розпочати великомасштабний наступ у перші місяці 2023 року. Так, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 13 грудня, що такі показники, як мобілізаційні зусилля рф, оголошення про заклик на військову службу та перекидання важких озброєнь припускають, що росія може готуватися до великомасштабного наступу у січні та лютому 2023 року.

Заява Кулеби узгоджується з оцінкою ISW про те, що зимові місяці збільшать темпи операцій з обох сторін і що умови на місцях по всій території України, швидше за все, сприятимуть наступальним операціям. 

Найближчими місяцями російські війська можуть охоче відновити наступальні операції на двох основних напрямках наступу — вздовж харківсько-луганського кордону на північному сході України або в Донецькій області. Судячи з усього, російські війська перекидають важку техніку з тилових районів Луганської області до районів, що розташовані поблизу нинішньої лінії фронту вздовж кордону Харківсько-Луганської області, і, як нещодавно повідомляв ISW, переформували та консолідували своє угруповання сил уздовж цієї лінії.

Українські та російські джерела нещодавно повідомили, що російські війська проводять на цій лінії обмежені наступальні операції, зокрема, для відновлення втрачених позицій на захід від Кремінної.

Недавнє падіння температури в цьому районі до постійно нижче нуля дозволило ґрунту затвердіти, що, ймовірно, створило умови для збільшення темпів наступальних операцій.

Російська бойова міць, що звільнилася внаслідок відходу з правого берега Херсонщини, передислокована до різних районів Донбасу, посилена мобілізованими резервістами. Крім того, російські сили можуть сподіватися розпочати наступ у західній частині Донецької області, щоб розвинути незначні успіхи, досягнуті у листопаді в районі Вугледар-Павлівка.

Експерти ISW вважають, що потенційні майбутні наступи рф в західній частині Донецької області можуть бути спрямовані на те, щоб доповнити наступальні операції на західних околицях Донецька і навколо Бахмута. Однак, попри потенціал для нових наступальних операцій, ISW продовжує вважати, що боєздатність росії залишається зниженою та малоймовірно, що російські війська зможуть захопити стратегічно важливу територію у найближчі місяці.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev