Окупанти не розвинуть взяття Новолуганського в успішний наступ на Бахмут, – експерти

Російські сили досягли незначних успіхів на південь від Бахмута, але навряд чи зможуть ефективно використати ці досягнення, щоб взяти під повний контроль саме місто.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Попри незначне просування, російські війська значною мірою страждають від тих самих фундаментальних обмежень, які раніше не дозволяли їм швидко закріпитися під час наступальних операцій у Луганській області, вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Війська рф просуваються у бік Бахмута

25 липня у соцмережах члени групи Вагнера опублікували кадри перед знаком на в'їзді в Новолуганське, а російські та українські джерела зазначають, що російські сили беруть під контроль територію Вугледарської електростанції на північній околиці Новолуганського. Генштаб України повідомив, що російські сили досягли «часткових успіхів» на території Вугледарської електростанції, що може свідчити про контрольований відхід українських військ від станції.

Російські джерела почали повідомляти про спроби росіян просунутися на Новолуганське ще 25 травня, але це означає, що російські війська безуспішно атакували це єдине місце протягом двох місяців.

Що означатиме окупація Новолуганського

Новолуганське не є великим населеним пунктом і не відрізняється особливо складним рельєфом, проте російські війська вже кілька тижнів намагаються штурмувати його.

“Захоплення Новолуганського та Вугледарської ГЕС не створить вигідного виступу, по якому російські війська зможуть просуватися на північ у напрямку Бахмута. Російська кампанія із захоплення району Сєвєродонецьк-Лисичанськ виграла від того факту, що вони вже створили виступ із цими двома містами поблизу його вершини. Вони могли безперервно тиснути на фланги українських оборонних позицій, поки не захопили Сєвєродонецьк”, – зазначили аналітики.

Після цього росіяни намагалися скористатися тим, що Лисичанськ залишався на вершині виступу, поки їм не вдалося вирватися з Попасної на південь і рушити на північ. Сіверськ наразі є містом, найближчим до вершини залишку виступу, і російським військам було важко наступати на нього. Захоплення Росією Новолуганського та Вугледарської ГЕС, з іншого боку, згладжує українську лінію оборони, а не закріплює виступ, тим самим обмежуючи перевагу, яку окупація цих районів дає російським силам.

“Операції навколо Новолуганського показують, що російські сили досі не можуть ефективно використовувати геометрію поля бою (наприклад, створення ефективних виступів) у своїх інтересах, що посилюється надзвичайними труднощами, з якими російські сили регулярно стикаються при захопленні невеликих і відносно незначних ділянок місцевості за тижні чи місяці боїв”, – зазначили в ISW.

Ці обмеження зростатимуть у міру того, як російські підрозділи постійно деградуватимуть під час штурмів невеликих сіл.

“Російські війська навряд чи зможуть ефективно використати захоплення Новолуганського для взяття Бахмута, а постійні тактичні та оперативні обмеження, з якими вони стикаються на полі бою, ймовірно, сприятимуть кульмінації наступу на Донбасі перед захопленням Бахмута, Слов’янська чи будь-якого іншого великого міста Донецької області”, – підсумували в Інституті.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev