П`ять зразків українського озброєння, які нині ефективно нищать ворога на фронті

За шість місяців українські Збройні сили знищили понад 45 тисяч російських військових, майже дві тисячі ворожих танків, три сотні РСЗВ та понад тисячу артсистем ворога. І роблять це вони не тільки завдяки зарубіжному озброєнню, а й передовим зразкам вітчизняного оборонного комплексу. 

Фотоколаж з фото з відкритих джерел

Уже понад 180 днів наші захисники стримують широкомасштабне вторгнення російських окупантів в Україну. За цей час весь світ побачив лють і велич нашої армії. АрміяInform підготувала матеріал про першу п’ятірку видів вітчизняного озброєння, що добре зарекомендувало себе під час війни з росією.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун»

«русскій воєнний карабль…» таки пішов за визначеним курсом. І допоміг у знищенні ракетного крейсера «москва» саме береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун», розроблений у київському конструкторському бюро «Луч». Тому він і посідає перше місце нашого рейтингу, адже завдав ворогу максимальної шкоди. Нагадаємо, що приблизна вартість крейсера «москва» становить 750 мільйонів доларів.

Даний комплекс з протикорабельною крилатою ракетою Р-360 призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат чи корвет, але може знищувати і наземні радіоконтрастні цілі. Був прийнятий на озброєння Збройних Сил України у 2020 році.

Довідково. Протикорабельна ракетаР-360 «Нептун» може використовуватися не тільки з берегового ракетного комплексу РК-360МЦ, а й з платформ: корабельного і повітряного базування. Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн і має бойову частину масою 150 кг. Дальність дії ракети — до 280 км. Має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах (кілька метрів над рівнем моря) та може маневрувати під час польоту.

Протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) «Стугна-П»

Друге місце рейтингу посідає також розробка київського конструкторському бюро «Луч». Справжній жах для російських танків та «аналоговнєтних» вертольотів Ка-52 — ПТРК «Стугна-П». Неможливо підрахувати збитки, завдані нашим ПТРК російській армії, адже майже щодня в інтернеті з’являється нове відео знищення російської техніки з української «Стугна-П».

Комплекс призначений насамперед для знищення важкої бронетехніки, а також може використовуватися для стрільби по укріпрайонах, бліндажах, скупченнях живої сили. ПТРК «Стугна-П» є напівавтоматичним, із системою наведення по лазерному променю та може вести вогонь ракетами калібру 130 мм з різними бойовими частинами. Головною перевагою комплексу після точності можна назвати захищеність розрахунку, тому що оператор може керувати комплексом дистанційно з пульта протягом всього польоту ракети.

Реактивна система залпового вогню (РСЗВ) «Буревій»

Третє місце нашого рейтингу впевнено посідає жах для рашистів — РСЗВ «Буревій». Розроблена ДП «Шепетівський ремонтний завод» РСЗВ «Буревій» замінила радянську БМ-27 «Ураган».

РСЗВ «Буревій» виконана в калібрі 220 мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для «Урагану», а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляє КБ «Південне» в рамках програми «Тайфун-2».

Нова реактивна система від Шепетівського ремонтного заводу оснащена цифровою системою управління вогню, включно зі системою обміну інформацією на полі бою. Це дозволяє включити «Буревій» у єдину розвідувально-ударну систему, де інформація від засобів розвідки, на кшталт БПЛА, у режимі онлайн передається на засоби ураження. Це мінімізує до лічених хвилин час від виявлення цілей до їх знищення.

Довідково. «Буревій» розміщено на шасі Т815-7Т3RC1 8х8 чеської Tatra, що належить до останнього покоління військових транспортних засобів компанії та відрізняється високою прохідністю, максимальною швидкістю (понад 100 км/год), рівнем економічності та ергономічності.

Танк Т-64БМ «Булат»

Четвертим у рейтингу йде танк Т-64БМ «Булат», розробкою якого займалися в Харківському конструкторському бюро імені Морозова. Український основний бойовий танк є модернізацією радянського танка Т-64.

Основним озброєнням танка Т-64БМ «Булат» є 125-мм гладкоствольна гармата — пускова установка КБА-3, або ж 2А46М-1, з довжиною ствола у 48 калібрів. Боєкомплект — 36 пострілів роздільного заряджання з підкаліберними бронебійними, кумулятивними та осколково-фугасними снарядами і керованими ракетами. 28 пострілів розміщені в конвеєрі механізму заряджання, а решта — в укладках другої черги. До складу системи озброєння також входить танковий ракетний комплекс ТАКО-621 українського виробництва, який дає змогу боротися з бронетехнікою, укріпленнями, гелікоптерами та іншими цілями на відстані до 5000 м за допомогою керованих ракет «Комбат».

Особлива увага в процесі модернізації була приділена захисту. Заснована вона на застосуванні модулів «Ніж» (БЦКТ «Мікротек»). Крім пристроїв динамічного типу, встановлюється і пасивне бронювання, в результаті — рівень захищеності танка від бронебійних підкаліберних і кумулятивних протитанкових засобів зростає вдвічі (1,9 по БПС, 2,2 по КС). Це є рекордним показником, досягнутим під час модернізації бронезахисту.

Довідково. «Ніж» забезпечує захист танків або інших бойових машин від бронебійно-підкаліберних снарядів, кумулятивних засобів ураження та ударно-кумулятивних боєприпасів типу «ударне ядро». Також у танк встановлена сучасна швидкодіюча система пожежогасіння.

Безпілотний авіаційний комплекс (БАК) «Лелека-100»

Закриває наш рейтинг найкращого вітчизняного озброєння одна з найновітніших розробок української компанії DeViRo — БАК «Лелека-100». Попри те, що був прийнятий на озброєння Збройних Сил України в травні 2021 року, «Лелека-100» вже позитивно зарекомендував себе на полі бою й отримав від військових високу оцінку.

БАК «Лелека-100» був створений для вирішення завдань з аеророзвідки, патрулювання, картографування місцевості із можливістю передачі оперативної інформації та отримання точних географічних координат у режимі реального часу.

Довідково. Дрон здатний розвивати швидкість до 140 км та коригувати вогонь української артилерії по ворожих цілях на глибину до 50 км. Також Комплекс пристосований для роботи в умовах складної радіоефірної обстановки, у режимі навмисної постановки радіозавад або блокування систем супутникової навігації.

Відеотрансляція з БАК відбувається в кодованому вигляді, що виключає можливість його перехоплення стандартними відеоприймачами. Крім того, відеосигнал з борту безпілотника не містить ні польотної телеметрії, ні GPS. Також існує можливість встановлення на нього окремої фотокамери, яка може бути запрограмована на здійснення фотографій із заданим інтервалом часу або за командою, яка надходитиме із системи автопілота.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev