Утримати Бахмут та відстояти Піски з Покровськом: політолог та військовий Кирило Сазонов розповів, де зосередять свої сили окупанти

Політолог та військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов проаналізував, як далі будуть розвиватися події на Донецькому фронті.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Останні тижні росіяни зосередили свою вогневу силу на Донецькому та Бахмутському напрямках. Авдіївка та Піски відбивають штурми цілодобово. Політолог Кирило Сазонов дав свій прогноз, як далі можуть розвиватися бойові дії.

Покровськ — останній оплот України в регіоні за будь-якого сценарію

«Бої за Авдіївку можуть бути якими завгодно жорстокими, але це локальна операція. Єдиний варіант розвитку по Пісках – якщо окупант їх візьме, зможе відразу рухатися на Покровськ. Останній оплот України в регіоні за будь-якого сценарію та головний логістичний хаб на шляху на Дніпро. Але це швидше «запасний варіант», тому що просування на Покровськ рельєфом досить складне», — зазначає Сазонов.

Політолог Кирило Сазонов/фото з соцмереж Політолог Кирило Сазонов/фото з соцмережНа думку політолога, напрямок ключового удару росіян зараз — це Бахмут. Взяття Бахмута дозволить ворогові відрізати Зайцеве та Майорськ від Слов'янська та Краматорська.

«Тобто утримувати Зайцево-Майорськ буде складно і взагалі втратить сенс. Натомість у супротивника з Бахмута відкриваються прямі дороги для двох варіантів наступу. Можна вийти на Слов'янськ із південно-східного напрямку. І з'єднатися із тими частинами, які зараз стоять біля міста. Але ключовим напрямком, найімовірніше, стане Костянтинівка», — зазначає політолог.

Костянтинівка — головний логістичний вузол області

Костянтинівка може стати містом на передовій обороні, вважає Сазонов. Значення залізничного вузла зараз не таке вже й високе, але при українському контрнаступі стане неймовірно важливим.

«Це головний логістичний вузол області сьогодні. Саме тут розв'язка всіх напрямків та доріг. Втрата Костянтинівки фактично залишить Слов'янськ та Краматорськ без основної артерії на Покровськ та Дніпро. Залишиться варіант постачання через Дружківку та Добропілля, але там пропускна спроможність траси не та, — каже Сазонов. — Забезпечувати Слов'янськ і Краматорськ через Барвінкове Харківської області такий собі варіант. Барвінкове після масованих обстрілів не зможе претендувати на роль серйозного хаба. Друге, з Костянтинівки – пряма дорога на Покровськ. Основний логістичний маршрут на Дніпро. Та й втрата Покровська, навіть серйозна загроза йому, ставить під загрозу оборону всієї області».

Головний напрям росіян — Бахмут

Таким чином, ключовий наступ противник спробує розвивати за напрямом Бахмут – Костянтинівка. Щоб принципово ускладнити постачання Слов'янська з Краматорськом та створити пряму загрозу Покровську.

«Висновок очевидний – Бахмут слід утримати. Щобільше, потрібно використати момент. Наразі агресор змушений відтягувати частину сил на Херсонський напрям, а Третю резервну Армію в РФ тільки комплектують і ніяк не наберуть особовий склад. Можна не просто захищати Бахмут, а переходити в контрнаступ на Лисичанськ та Попасну», — додає Сазонов.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev