Від дитячого одягу до військової амуніції: історія подружжя з Лисичанська, яке почало бізнес на початку війни і вберегло його на піку агресії росії

Марія та Дмитро Косілкіни родом з Лисичанська. У 2014-му році після повернення з евакуації до деокупованого міста вирішили розпочати свою справу та створити робочі місця, аби заохотити земляків повертатись додому. Подружжя створило власний бренд дитячого одягу, адже регіональний ринок потерпав від нестачі якісної продукції.

«В нас маленьке містечко, якісного одягу не вистачало. Здебільшого це були китайські, турецькі чи дешеві харківські речі, або товари від місцевих дрібних виробників. Ми мали двох маленьких діток і вирішили створювати бренд дитячого одягу високої якості, яка б була і зносостійка і не промокала», — ділиться з «Вчасно» спогадами Марія Косілкіна, співзасновниця компанії.

Фактична бізнес-діяльність родини почалась у 2014-му році, проте перша партія дісталась клієнтів на початку 2015-го.

«Спочатку в нас не було власної технічної бази і перші чотири місяці ми намагались відшивати на аутсорсі. Якість нас не влаштовувала, тому ми зрозуміли, що маємо контролювати всі етапи виробництва самотужки. Згодом купили швейні машини, розкрійні столи та почали відшивати все самі», — розповідає Марія.

Великих масштабів виробництва тоді не було: мали три машинки для шиття та три кольори тканини, яку привезли з Китаю. Везти з-за кордону довелось через вибагливість до якості, вимогами до якої Марина та Дмитро не хотіли поступатись. Перший час працювали на український ринок, згодом і для закордонних клієнтів. Історію успішного розвитку скорегувало 24 лютого.

«Якийсь час ми перебували в очікуванні припинення бойових дій. Згодом стало зрозуміло, що потрібно рятувати перш за все наших дітей та вивозити обладнання. За програмою релокації від Укрпошти та нашої Лисичанської міської ВЦА ми змогли вивезти частину обладнання. Вартісне великовагове обладнання залишилось на місці, адже спеціалізованого транспорту та кранів в місті вже не було. Сподіваємось, що воно вціліє», — розповідає пані Косілкіна.

Прихисток знайшли у партнерів в Дніпрі. Ті надали як місце для роботи, так і для проживання. Бізнес довелось урізноманітнити.

Тепер окрім дитячого одягу в асортименті подружжя військова амуніція та патріотичний мерч, який користується популярністю, зокрема, серед земляків, які покинули рідні міста Луганщини.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev