ЗСУ перехопили стратегічну ініціативу: куди окупанти перекидають "гарматне м'ясо"

Україна бере на себе стратегічну ініціативу, змушуючи країну-терориста росію перерозподілити сили й переглянути плани у відповідь на контрнаступальні операції ЗСУ.

Українські військові ведуть бій на лінії фронту у Харківській області, серпень 2022 (Фото:Press service of the 93rd Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS)

Російські окупанти масово перекидають особовий склад і техніку на південь країни. Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Окупаційне військо тепер зосереджене не на загарбанні Слов'янська і Сіверська, бої за яких тривають уже довго, а на передислокації у Херсонську і Запорізькі області.

Росіяни звозять військову техніку, зокрема артилерію і авіацію, з різних районів навіть у Крим, готуючись до контрнаступу ЗСУ.

"Російські війська раніше відводили або призупиняли наступальні операції на Харкові та південній осі, щоб віддати пріоритет захопленню Луганської області, але вони зробили це за власною ініціативою, ґрунтуючись на мінливих пріоритетах своїх командирів.

Російські війська в цьому випадку, схоже, реагують на українську контрнаступну загрозу на Херсонщині, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля", - пояснили військові експерти.

На тлі ослаблення російських сил та початку контрнаступальних операцій українських військових Україна змогла активно формувати хід повномасштабної війни.

У своєму новому зведенні фахівці Інституту вивчення війни (ISW) також аналізують заяви російських пропагандистів про «удари» в районі Донецького драматичного театру та виправної колонії №124 в окупованому Донецьку, які артилерія ЗСУ нібито завдала 4 серпня   (Офіс президента України спростував ці факти).

Експерти ISW наводять низку аргументів, які підтверджують брехню окупантів. Так, ті локальні пошкодження, які пропагандистські ЗМІ РФ показали у своїх репортажах про нібито «обстріл» біля театру в Донецьку, «не відповідає артилерійському обстрілу», пишуть експерти ISW (відео- чи фотосвідоцтв «удару» по колонії поки не було оприлюднено).

Крім того, ISW припускає, що резонанс  щодо   «удару» по Донецьку, який нагнітається пропагандою, Росія насправді використовує для того, щоб спровокувати «емоційний відгук» мешканців окупованих територій Донецької області, яку контролюють бойовики "ДНР".

Імовірна мета — заручитися підтримкою своєї наступальної кампанії в районі Авдіївки та подальших зусиль з вербування до «армії ДНР».

Інші висновки аналітиків ISW щодо ситуації в Україні за минулу добу:

російські війська безуспішно спробували просунутися на північний захід від Ізюма («Російські сили, ймовірно, продовжують спроби проникнути вглиб Харківської області, проте навряд чи зможуть досягти значних успіхів у цьому», — пишуть автори зведення);

українські сили провели серію локальних контратак між Ізюмом та Слов'янськом та відбили позиції у низці населених пунктів;

російські війська продовжують вести наземні атаки на північний схід та південь від Бахмута;

армія РФ 4 серпня продовжила спроби наступу на Піски і провела обмежену наземну атаку на південний захід від Донецька.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev