Стратегічна ініціатива перейшла до ЗСУ: експерти про ситуацію на фронті

Наразі на фронті стабілізована ситуація, лінія фронту зазнає незначних змін.

Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Протягом останнього місяця-півтора війни в Україні лінія фронту майже не рухається - лише на три-п'ять кілометрів. Про це в ефірі національного телемарафону розповів військовий експерт Роман Світан.

"В принципі ініціатива, яка була у російських військ перейшла до ЗСУ. Плануємо зараз атаки. Можемо говорити про те, що як мінімум стратегічна ініціатива в руках нашого командування", - наголосив експерт.

За його словами, напередодні на усій лінії фронту була ескалація. 

"Її причиною були удари ЗСУ по військах противника. Практично по усій лінії фронту наша армія відпрацювала на п'ять балів. До глибини 40 кілометрів були уражені ті цілі, які були розвідані напередодні", - розповів Світан. 

Послаблення позицій росії за пів року війни в України підтверджує і британська розвідка. За цей час рф не досягла більшості своїх цілей та послабила свої дипломатичні, економічні позиції і стан армії, порівняно з ситуацією до вторгнення.

«Наступ на Донбасі рухається з мінімальним прогресом і росія очікує масштабну контратаку України. РФ потерпає від нестачі боєприпасів, транспорту й особового складу. Моральний дух у багатьох підрозділах низький, становище армії суттєво погіршилося. Дипломатичний вплив росії зменшився, а довгострокові економічні перспективи – похмурі. Після шести місяців війна рф виявилася для неї дороговартісною і завдала стратегічної шкоди», – підсумовує розвідка Британії.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev