Поради бійцям: що робити, аби не отримати переохолодження та обмороження?

Медики дали поради бійцям, як не замерзнути, перебуваючи у бойових умовах на фронті.

Ілюстративне фото ВВС Україна

З настанням зими і низьких температур існує висока ймовірність переохолодження організму і навіть обмороження ділянок тіла, особливо це стосується наших бійців, які перебувають у зоні бойових дій, виходять на завдання. Світлани Друзенко із Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова, яка керує медиками на сході, дала декілька порад бійцям, повідомляє Український ветеранський фонд.

Переохолодженню сприяє не лише низька температура, а й сильний вітер, вологість. У таку погоду ви будете відчувати холод навіть більший, ніж у мінусову температуру, тому потрібно одягнутись тепліше.

Одяг має бути багатошаровим. Найкраще одягати на тіло термобілизну, яка виводить вологу і швидко висихає, при цьому тіло залишається сухим і не переохолоджується. Взуття обов'язково має бути вашого розміру, не тиснути. Не одягайте велику кількість шкарпеток, це не сприятиме теплу, ви тільки замерзнете.

Від переохолодження в людини насамперед страждають руки, ноги і ті частини тіла, які виступають — ніс, вуха, щоки. Тому обов'язково потрібно носити рукавички, шапку.

Слідкуйте за тим, щоб взуття було сухим. У жодному разі не взувайте вологе взуття, тому що ви відразу замерзнете.

Носіть баф, щоб прикрити ніс, щоки, вуха, підборіддя — цим ви уникнете переохолодження цих частин тіла.

Не робіть цього:

Якщо ви відчуваєте, що замерзли, вас трясе, шкіра стала холодною, з'явилось відчуття оніміння, "мурашки", втрата чутливості, шкіра змінила свій колір, стала червоною, ви хочете зігрітись, у жодному разі не розтирайте шкіру снігом. Ви її не зігрієте, а тільки пошкодите шкірний покрив і занесете інфекцію.

Не розтирайте шкіру алкоголем чи іншими засобами зі спиртом, бо вони не принесуть тепла, а навпаки заберуть його.

Не використовуйте жирові засоби як от смалець, бо вони також не допоможуть вам зігрітися.

Не занурюйте кінцівки в гарячу воду, оскільки кров від важливих органів перерозподілиться на кінцівки і ви можете отримати спазм судин, шок.

Переохолоджена чи обморожена шкіра дуже ніжна, її дуже легко обпекти. Хімічні грілки можуть зробити опік. Тому не прикладайте їх до голого тіла, обов'язково обгорніть їх чимось.

Майте завжди з собою сухі шкарпетки, щоб ви їх завжди могли переодягти, якщо ноги вологі. Майте додаткові рукавиці, щоб не мерзли руки. Це все допоможе втримати тепло.

Якщо ви відчуваєте, що шкіра стає воскоподібною, важко рухати пальцями, кінцівками, шкіра вже біла чи сіра, тверда, може бути порушена свідомість, важко розмовляти, важко дихати, негайно зверніться до медика за допомогою. Це дуже небезпечно і може призвести навіть до смерті, тому тут потрібна медична допомога.

Звичайно, ви не зможете міряти собі температуру і не будете знати, який у вас ступінь переохолодження, але якщо ви себе погано почуваєте і маєте сонливість, обов'язково зверніться по медичну допомогу.

Що можуть зробити бійці, які поряд?

Якщо боєць поранений і втратив багато крові, його потрібно обов'язково звільнити від мокрого, закривавленого одягу, обгорнути термоковдрою, яка має бути в індивідуальній аптечці, закутати ковдрами чи теплим одягом. І обов'язково доставити до медиків, які допоможуть постраждалому.

Дізнатися більше можна на сайті управлінням підготовки (G7) штабу Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev